Du är här: »
Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Projekt gröna öar

gronaoar116.jpg

Hönsan 2018

2018-06-07

Avbrottet i värmeböljan gjorde att vattentemperaturen sjönk från 23,1 grader till 18,5 pga att vinden har rört om lite i vattenmassan.

Förra veckan var vattnet svagt grönfärgat men f.n. är det kanonklart och 4,2 meters siktdjup. Nu är siktdjupet fyra ggr bättre än år 2015.

 

Effekten av fiskdöden har visat sig och gett sjön en push i rätt riktning.  Bortforslingen av den döda mörten var viktig, då större mängd  näringsämnen avlägsnades från Hönsan, som annars hade försämrat vattenkvalitén.

OBS! Det är nu viktigt att beakta så att ingen olovligen sätter ut fisk i sjön. Får endast ske med tillstånd av länsstyrelsen.

En erfarenhet: Ett dussintal angelmört sattes av misstag ut i en sjö som inte innehöll mört tidigare, formligen exploderade redan efter två år med hundratusental små planktonätande fiskar som senare förändrade vattenkvalitén och siktdjupet drastiskt. Så dåligt siktdjup hade det aldrig varit tidigare.

Faktum: Mört beskattar djurplankton för hårt, som i sin tur äter växtplankton, balansen rubbas!

Läs mer och följ projektet på


Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-06-11