Enligt Miljöbalken ska bostäder m.m. hållas fria från ohyra och andra skadedjur. Om du får problem med skadedjur och bor i flerfamiljshus ska du i första hand prata med din fastighetsägare eller hyresvärd. Dessa har ofta kontrakt med någon firma som jobbar med skadedjursbekämpning. Bor du i villa kan du ta kontakt med de privata företag som arbetar med sanering av skadedjur och insekter för att få hjälp och råd. Det kan också vara lämpligt att prata med ditt försäkringsbolag.
Katter
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen får ofta in klagomål rörande lösspringande katter som förorenar i rabatter och sandlådor eller smiter in genom öppna fönster och dörrar. Som kattägare är det du som har ansvar för vad din katt gör.
Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter ska katter hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att skador och avsevärda olägenheter uppstår. Finns det risk för att din katt vandrar lös i bostadsområden bör den vara kastrerad eller steriliserad. Okastrerade och osteriliserade katter kan bli väldigt högljudda under löpperioden. Har du problem så kan du kontakta polismyndigheten.
Fåglar
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen får ofta in klagomål på fåglar som för oljud och skräpar ned. Avskjutning av fågel anses i allmänhet endast ha en kortvarig effekt. Kajor lever i flock utanför häckningstiden och är starkt socialt rangordnade. I samband med rangordning kan ljudnivån vara hög, främst på hösten när ungfåglarna ansluter sig. Skjuter man bort en i ledande ställning börjar rangordningen om.
Viktigare kan vara att fåglar hålls borta från de platser där de stör (till exempel under tak vid sovrum) genom att man förhindrar att fåglarna kommer till sina sittplatser. Detta kan göras med hjälp av nät eller genom uppspända trådar, speciella preparat eller liknande.