Livsmedel, alkohol, tobak, e-cigaretter och läkemedel

Tallrik med mat framför vit dalahäst

Alla delar av livsmedelskedjan förutom privat hushåll styrs av regler. Dessa finns för att du som konsument skall kunna lita på att livsmedlen är säkra. Den som ansvarar för livsmedelsverksamheten är skyldig att känna till reglerna och att följa dem.

Tillstånd, regler och tillsyn om alkohol, tobak, e-cigaretter och receptfria läkemedel

Från den 1 januari 2014 så samverkar sju Dalakommuner i frågor rörande servering av alkohol och försäljning av tobak och folköl. Detta förkortas till ATL-kontoret, vilket betyder kontoret för alkohol och tobak. De sju Dalakommunerna som samarbetar är Borlänge, Gagnef, Säter, Smedjebacken, Ludvika, Hedemora och Falun. 

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra platser än öppenvårdsapotek. Om du vill börja sälja receptfria läkemedel måste du först anmäla det till Läkemedelsverket, som har det övergripande tillsynsansvaret.

Anmälan till Läkemedelsverket

För att få tillstånd att servera spritdrycker, vin, starköl och andra alkoholhaltiga drycker till allmänheten behöver du söka ett så kallat serveringstillstånd / alkoholtillstånd. Ska du sälja folköl måste du även anmäla detta.

Serveringstillstånd, alkohol 

För att få sälja tobak måste du ha ett tillstånd för försäljning av tobaksvaror, detta ansöker du om hos ATL-kontoret i Falun.

Tobak och tobaksförsäljning

Ska du sälja folköl eller e-cigaretter behöver du göra en anmälan till ATL-kontoret i Falun innan du startar försäljningen

Folköl och e-cigaretter

 

ATL-kontoret ligger i Falun och besöksadressen är Stora torget, Stadshuset 2tr.

E-post: ATLkontoret@falun.se
Telefon: 023-830 70

För att få sälja tobak måste du ha ett tillstånd för försäljning av tobaksvaror, detta ansöker du om hos ATL-kontoret i Falun.


Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-05-29

Livsmedelsinspektör
Anders Bergback
Tel: 0225-340 84
E-post: anders.bergback@hedemora.se

Livsmedelsinspektör
Elin Saloniemi
Tel: 0225-340 75
E-post: elin.saloniemi@hedemora.se

Till kommunens växel: 0225-340 00