Vi firar 100 år av svensk demokrati!

demokratin_100.jpg

Sveriges demokrati fyller 100 år 2021 och i Dalarna firar vi med en demokrativecka! Den invigs med tal och signering av Deklaration för en stark demokrati, arrangerat av Länsstyrelsen Dalarna. 

Hedemora kommun deltar genom att skriva under den demokratideklaration som visar att vi tar ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer, samt att vi tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism.

- Det här är frågor som är helt i linje med vad Hedemora kommun står för och arbetar med. Det är en självklarhet att vi deltar i det här firandet och står bakom Deklaration för en stark demokrati, säger Stefan Norberg, kommunalråd.

Varje organisation som skriver under deklarationen åtar sig att genomföra flera aktiviteter i demokratins anda. Hedemora kommun har valt att lyfta sin satsning på att utveckla Långshyttan, som en del av vårt demokratiarbete.

- I arbetet med Långshyttans utveckling ska vi arbeta med medborgardialog på nya sätt och möjliggöra för fler att delta i diskussionen som ska lyfta Långshyttan, säger Kristina Backlund, kommunikationschef. 

Utöver det kommer biblioteket att genomföra följande aktiviteter under Demokrativeckan.

  • Affischutställningen Ja, må den leva!
  • Boktips om demokratin.
  • Utdelning av tidningen 8-sidor på lättläst svenska.
  • Kortfilmen Fira demokratin kommer att visas på Bibliotekets informationsskärm.
  • Demokrati i en digitaliserad värld? Vill du kunna ta del av den digitala information som finns i samhället kan du besöka Hedemora stadsbibliotek för vägledning i digitala tjänster.
    Datum: Torsdag den 3 juni klockan 15.00-16.00 och måndag den 7 juni klockan 15.00-16.00. Varmt välkommen!

Interna aktiviteter för att lyfta demokratiperspektivet

Under pandemin har digitala möten blivit alltmer en självklarhet. Att delta i möten på distans  förutsätter digital kompetens hos de som deltar och utmanar såväl möteshållare som mötesdeltagare både tekniskt och socialt.

Med start under demokrativeckan kommer kommunen också inleda en satsning för utvecklad kompetens i digitala möten och den digitala världens förutsättningar. 

Hela Dalarna firar demokratin under en hel vecka

Länsstyrelsen Dalarna presenterar ett fullspäckat digitalt seminarieprogram mellan 3-10 juni.  Demokratistuga, utställningar, demokratideklaration och andra aktiviteter vill vi bidra till ökad kunskap, engagemang och eftertanke om demokrati.

Ta del av alla aktiviteter på Länsstyrelsen Dalarnas webbplats: 
Demokrativeckan i Dalarna! | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

 

 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-05-26
Skriv ut