EldningsförbudAktuell information gällande eldningsförbud i Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg finns på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbunds webbplats. 
Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Hedemora kommun ingår i Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Under perioder då det är extremt torrt ute i skog och mark kan räddningstjänstförbundet eller Länsstyrelsen Dalarna utfärda eldningsförbud i den eller de kommuner där riskvärdena för brand är höga. 

På våren är det alltid ökad risk för bränder, även om det fortfarande är blött i markerna. När det gamla fjolårsgräset blir blottat från snön, torkar det snabbt upp av sol och vind. En gräsbrand kan då sprida sig snabbt. 

Den som eldar har alltid ansvaret för att kontrollera att elden inte sprider sig.    

Kastrull över öppen eld kopiera.jpg

Ta reda på om det är tillåtet att elda just nu

Innan du tänder en eld ska du ta reda på om det råder eldningsförbud i den kommun du är. Det gäller oavsett om du ska tända elden på grillen hemma i trädgården, på lägerplatsen, vid sjön i skogen eller på gasolkök på fjället eller på annan plats.

Normalförbud och totalförbud - vad gäller?

Det finns två nivåer av eldningsförbud: normalförbud och totalförbud. Hur du får elda och inte elda, under de olika förbuden är tydligt, men inte så lätt att lägga på minnet.

Vid normalförbud får du till exempel inte:

  • Laga mat/grilla eller elda i badtunna i egen trädgård om det finns skog i närheten som elden kan sprida sig till.
  • Laga mat/grilla på öppen låga vid fäbodvall, skogsfastighet, i skogen, på fjället, vid vindskydd, tält eller liknande.
  • Elda gräs eller avfall på egen tomt, förenings mark eller kommunens mark.
  • Svetsa hemma eller använda fyrverkerier. 


Vid totalförbud får du till exempel inte:

  • Laga mat/grilla någonstans utomhus, förutom på elgrill.
  • Tända levande ljus utomhus.
  • Elda i badtunna.
  • Elda gräs eller avfall på egen tomt, förenings mark eller kommunens mark.
  • Svetsa hemma eller använda förverkerier.


Hela förteckningen över vilken slags eldning som är tillåten vid normalförbud respektive totalförbud finns på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbunds webbplats. 
Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund 

Om behov finns kan Räddningstjänstförbundet och Länsstyrelsen Dalarna föreskriva om särskilda åtgärder och förbud för att förebygga brand.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-12-08