Jourhem och familjehem - så funkar det! 

Pojke i hängmatta som ler

     Digitalt möte: 7 september, klockan 15.30.
     Anmäl intresse via e-post: familjehem@hedemora.se,
     så bjuder vi in till mötet med en möteslänk

      Varmt välkommen!


I Hedemora kommun finns cirka 40 jourhem och familjehem för barn och unga. Men det räcker inte. Nu satsar kommunen på att utveckla verksamheten och rekrytera fler jour- och familjehem. 

Att vara jourhem handlar om att emot ett barn eller en ungdom som behöver flytta akut. Under tiden barnet bor i jourhemmet utreder socialtjänsten omständigheterna för att se vad som är bäst för barnet långsiktigt. Ett familjehem ska ge barnet en mer stadigvarande trygghet under en längre period och kanske under större delen av barnets uppväxt.

- Det är en ansvarsfull uppgift att ta hand om ett barn i en särskilt utsatt situation och den som ansöker om att bli familjehem ska ha ett ordnat liv för att kunna ge den trygghet som ett barn behöver, säger Ulrika Ekström Emnerud, enhetschef barn och ungdom på Hedemora kommun. I övrigt kan familjehem se väldigt olika ut. Det kan vara familjer med andra barn, ensamstående eller familjer utan barn. Det viktigaste är att det finns plats, både i form av utrymme och kärlek.

- De cirka 40 familjehemmen i Hedemora räcker inte till. Behovet av mer trygghet är betydligt större än så, säger Ulrika Ekström Emnerud.

För att täcka upp behoven köper kommunen, precis som många andra kommuner, därför familjehemsplaceringar som privat konsultstöd. Och det sker till en betydligt högre kostnad än om platserna istället är i kommunens egen verksamhet.

Satsar för att fler ska göra skillnad

Under 2021 och några år framåt satsar nu Hedemora kommun med extra medel på att utveckla familjehemsverksamheten. Den 7 september bjuder verksamheten in till ett informationsmöte för den som är intresserad och vill veta mer om att vara jourhem eller familjehem.

- Det behövs fler familjer som vill göra skillnad för ett barn, och dessa familjer ska vi arbeta för att hitta. Vi ska även utveckla verksamheten för de jour- och familjehem som vi har med utbildningar och handledning, säger Ulrika Ekström Emnerud. Familjehemmen gör otroligt fina insatser, när de väljer att öppna upp sina hem med värme och trygghet för en till.

Mer information om att bli jourhem eller familjehem

Familjehem,kontaktfamilj eller kontaktperson (hedemora.se)

Min insats - Socialstyrelsen

Intresseanmälan kan du göra via Sveriges kommuner och regioner på Familjehem Sverige.

 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-08-31
Skriv ut