Psykisk funktionsnedsättning


Två personer som håller handen

 En psykisk funktionsnedsättning kan påverka förmågan att själv klara det dagliga livet.Har du en psykisk funktionsnedsättning kan du söka stöd via kommunen. Stödet och insatserna du kan ansöka om utgår från Socialtjänstlagen.

Boendestöd

Boendestöd  är en insats som riktar sig till personer som har ett eget boende och innebär att en boendestödjare kommer hem till dig och hjälper dig i hemmet.

Mer information om boendestöd

Bostad med särskild service enligt SoL

Du som har en psykisk funktionsnedsättning och ett omfattande behov av omvårdnad och trygghet kan beviljas en bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen.

Mer information om bostad med särskild service och vilka som finns i Hedemora

Kontaktperson

Du som har en psykisk funktionsnedsättning och är i behov av stöd från en annan vuxen person kan ansöka om en kontaktperson. Syftet med kontaktpersonen kan vara att bättre orka med sin tillvaro, bryta social isolering/social fobi, komma igång med en aktivitet/intrese eller få vägledning och stöd i vardagen. 

Vill du bli kontaktperson?

Skule du vilja vara ett stöd för en person eller vill veta mer, kontakta då:

michaela.gronvalls@hedemora.se

Ledsagarservice

Du som har behov av stöd att ta dig till olika sociala aktiviteter eller att uträtta ärenden kan ansöka om ledsagarservice. Det är en person som följer med dig till och från de aktiviteter du vill delta i eller ärenden du behöver uträtta. 

Vill du bli ledsagare?

Skulle du vilja vara ett stöd för en person som själv har svart att komma ut i samhället och få sina aktiviteter och ärenden gjorda, kontakta då:

michaela.gronvalls@hedemora.se

Avlösarservice

Avlösarservice innebär att en person tillfälligt övertar din omvårdnad från anhöriga eller andra närstående. Avlösarservice i hemmet gör det möjligt för dina anhöriga att få avkoppling eller uträtta sysslor utanför hemmet.

Sysselsättning

Du som har en psykisk funktionsnedsättning och inte arbetar eller studerar kan ha rätt till en sysselsättning via kommunen.  

Ansökan om insatser

För att få reda på om du har rätt till stöd eller för att göra en ansökan kan du vända dig till en biståndshandläggare, som ger dig mer information. Du kan också ansöka skriftligt.

Ansöka om stöd och hjälp

Din ansökan utreds och biståndshandläggaren ger dig ett beslut om vilket stöd eller hjälp du är berättigad till.

Biståndshandläggarna har telefontid måndag-fredag kl 8.00-9.30 och nås via kommunens växel på telefonnummer 0225-340 00.


Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-04-13

Biståndshandläggare SoL
Telefontid månadag-fredag 8.00-9.30
Nås via kommunens växel 0225-340 00

Ansöka om stöd och hjälp

Biståndshandläggare SoL
Telefontid måndag-fredag 8:00-9:30
Nås via kommunens växel 0225-340 00