Personlig assistans

 

Kvinnar och person i rullstol njuter av fint väder vid en sjö

Personlig assistans är till för dig med en omfattande funktionsnedsättning och som behöver ett personligt utformat stöd. Genom personlig assistans får du hjälp av ett begränsat antal personer. Personlig assistans är en insats inom Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). 

Vem kan få personlig assistans?

Om du är under 65 år, har en stor och varaktig funktionsnedsättning, som inte beror på normalt åldrande, och har ett omfattande hjälpbehov har du möjlighet att ansöka om personlig assistans. De personliga assistentera ger dig hjälp i vardagen i ditt hem. För att få personlig assistans behöver du vara i behov av personligt utformad hjälp med de så kallade grundläggande behoven, vilka är:

  • Personlig hygien
  • På- och avklädning
  • Måltider
  • Kommunikation
  • Annan hjläp som kräver ingående kunskaper om din funktionsnedsättning

Du som har rätt till personlig assistans för dina grundläggande behov har även rätt till personlig assistans för dina personliga behov. 

Utförare av assistans

Förutom kommunen finns det många privata aktörer som utför personlig assistans. Du som beviljats personlig assistans kan själv avgöra vem som ska utföra assistansen. Du kan:

  • Ge uppdraget till Hedemora kommun att anordna assistansen
  • Vända dig till ett privat företag eller kooperativ för att få hjälp att anordna assisansen
  • Själv anordna assistansen genom att anställa assistenter

Att ansöka om personlig assistans

Du ansöker om personlig assistans antingen hos kommunen eller hos Försäkringskassan, vart du ska vända dig är beroende på hur stort ditt hjälpbehov är. Har du grundläggande behov med mer än 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som utreder och beslutar om assistansersättning och då kan du ansöka direkt till dem. Om ditt hjälpbehov, för dina grundläggande behov, understiger 20 timmar per vecka kan du ansöka om personlig assistans hos kommunen. 

Ansöka om personlig assistans hos kommunen

Ansöka om assistansersättning för vuxna hos Försäkringskassan

Ansöka om assistansersättning för barn hos Försäkringskassan

Om du har funderingar kring ansökan och vart du ska vända dig kan du alltid kontakta kommunen för råd och vägledning. Kontaktuppgifter till biståndshandläggare inom LSS finner du i kontaktfliken. 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-04-26
Skriv ut

Enhetschef Personlig assistans
Anneli Ehn
tfn: 0225-344 08
E-post: anneli.ehn@hedemora.se

Biståndshandläggare LSS -SoL
Elisabeth Netzel
Tfn: 0225-341 95
E-post: elisabeth.netzel@hedemora.se