”Om andra skräpar ner, kan väl jag också göra det?”

vildtipp1.jpg

Att det är skräpigt på stadens gator och rabatter, vid badplatsen eller i skogsdungen bidrar till att människor inte trivs. Skräp och smutsiga miljöer kan också leda till mer nedskräpning och skadegörelse. Vi människor uppfattar det nämligen som mer okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad, till exempel om någon dumpat sitt avfall i skogen. Till slut förlorar vi respekten för den skräpiga platsen och kan börja uppleva den som otrygg och undviker den. 

Dessutom kostar det kommunen mycket tid att städa upp

50-60 timmar, går det åt till att städa på stan i Hedemora varje vecka – dyrbar tid som kommunen gärna lägger på annat som gör det mer trivsamt och attraktivt i vår stad.

Såhär tycker Sveriges befolkning enligt mätningar gjorda av Håll Sverige Rent

  • 8 av 10 svenskar tycker att nedskräpning är ett stort problem. 
  • 9 av 10 tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen.
  • 9 av 10 tycker att det är rätt att säga till om någon skräpar ner.
  • 5 av 10 upplever att nedskräpningen generellt har ökat under de senaste tre åren.

Böter eller fängelse för nedskräpning

All nedskräpning är olaglig! Även mindre skräp som matförpackningar, glasspapper och engångsgrillar. Polisen kan utfärda böter direkt på plats till den som skräpar ner. Skräpboten för mindre skräp är på 800 kronor.

Vildtippar är ett växande problem runtom i kommunen. Det är helt enkelt skräphögar - skrot, osorterat avfall, däck, kablar, möbler, trädgårdavfall - som blivit dumpat i naturen. Större nedskräpningar av det slaget kan leda till fängelse upp till ett år.

Tipsa gärna Hedemora kommun om du ser en vildtipp! 
Du kan göra det med en felanmälan till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Felanmälan till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Fimpen är det överlägset mest vanliga skräpet vi slänger på marken

1 miljard fimpar slängs på marken i Sverige – varje år! 
14 procent av allt skräp är snus. Rester i form av gifter och plast
från portionssnus blir kvar i naturen. 

Läs mer om fimpen och prillan 


Plocka upp efter din hund så slipper vi andra kliva i bajs!

Ett växande problem i Hedemora är hundägare som inte plockar upp efter sina hundar. Det är bland annat Amanda Kåll och Ulrika Skalberg, som sköter om stadens planteringar, vittne till. Under vår kampanjevecka mot nedskräpning har vi fått höra om deras arbetssituation och förhoppningar att hundägare ska få en ökad förståelse så att de plockar upp efter sina hundar.  

      hundbajs med flagga

Såhär mycket skräp under en vecka

Vi ville se hur mycket skräp som plockas upp från gator och andra ytor i Hedemora under en genomsnittlig vecka av arbetslaget på Minimaxi. Skräpet sorterades i brännbart (inklusive plastföremål), glas, metall och fimpar/snus. Boxen för brännbart fylldes lätt med sju dagars skräp, upplockat måndag till och med fredag (måndagens städning innefattar föregående helg).  

Första bilden visar skräp plockat från lördag-måndag. Andra bilden är tagen fredag eftermiddag. Boxen med brännbart är cirka två meter hög, 80 centimeter djup och 120 centimeter bred. I den lägre boxen ser vi fimpar och snus i mittfacket. 

skräp i monter  

Skräpa inte ner din stad!

Vecka 17 2021 genomförde vi informationskampanjen Skräpa inte ner din stad! för att uppmärksamma nedskräpningen. Vi gjorde det i samband med att förskolor och skolor engagerade sig i den årliga skräpplockarveckan och med inspiration av Håll Sverige Rents information. Nedskräpningen i sig är nog inte värre i Hedemora kommun, än i andra svenska städer. 

Läs mer om kampanjen Skräpa inte ner din stad!
Läs mer om Håll Sverige Rent

Klicka på de gröna bilderna för att ta del av våra affischer i större format som pdf-fil. 

skylt  

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-05-04