Skräpa inte ner din stad!

Brännbart skräp i monter

60 ton skräp slängs varje vecka i Sveriges stadskärnor, utanför papperskorgen. Och 1 miljard fimpar hamnar på marken varje år. Trots att det är var och ens ansvar att ta hand om sitt skräp städar Hedemora kommun 50-60 timmar i veckan för att hålla rent i vår stad. Då menar vi det skräp som vi kommer åt, inte farliga rester som blir kvar och sunkar ner miljön.

I Hedemora finns omkring 100 papperskorgar och hundlatriner utplacerade. Antalet latriner har ökat betydligt de tio senaste åren. Men nedskräpningen ökar.

- Vi upplever att nedskräpningen har ökat, både i form av nedskräpning på stan och så kallade vildtippningar i naturen eller vid någon rastplats. Förhoppningsvis upplever inte våra medborgare samma sak då vi lägger mycket tid på att hålla snyggt, säger Peter Sennblad landskapsstrateg på Hedemora kommun.

Kommunen uppmärksammar nedskräpningen i staden under vecka 17 med informationskampanjen Skräpa inte ner din stad. Då lyfter vi fram nedskräpningens negativa påverkan på miljön, både upplevelsemässigt för invånare och besökare och genom föroreningar. Men ger även tips om hur vi kan ta ett större och gemensamt ansvar för att hålla rent och snyggt.

- Den personliga ansvarskänslan gällande skräp och hundbajs är låg för många. Finns det inte en papperskorg inom synhåll eller till och med räckhåll, så verkar det vara helt okej att kasta skräpet på backen. Ett synsätt vi gärna vill se mindre av, säger Peter Sennblad.

Informationskampanjen genomför vi samma vecka som förskolor och skolor i Hedemora kommun återigen engagerar sig i Håll Sverige Rents skräpplockarinitiativ (årligen, men valfri vecka). Vi uppmärksammar även barnens arbete och lärande kring skräp och källsortering. 

Några av aktiviteterna under veckan

  • Hela veckan fyller arbetslaget på med uppsamlat skräp i plexiglasboxar som står utanför Gallerian. Här informerar vi om nedskräpning generellt och i Hedemora.
  • 29 april Förskolorna Regnbågen och Kristallen plockar och lär om skräp.
  • 29 april Kommunens koncernledning och kommunalråd plockar skräp.
  • 30 april Smedby skola plockar och lär om skräp.

Kontakt

Peter Sennblad, landskapsstrateg, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Tel: 0225-347 77, peter.sennblad@hedemora.se

Jenny Eldh, kommunikatör, Kommunstyrelseförvaltningen.
Tel: 0225-349 97, jenny.eldh@hedemora.se


Skylt med information om kampanjen Skräpa inte ner din stad

Kampanjen Skräpa inte ner din stad pågår 26-30 april.

Metall och glas
Monter med sorterat skräp.

Skräpet samlas upp i boxar uppdelat för brännbart, glas och metall, snus och fimpar. Det skräp som är på bilderna är insamlat under måndag morgon. Boxarna fylls på efterhand hela veckan, så länge det finns plats.

Fimpar och snus
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-04-26