Fortsätt till huvudinnehållet
Förkyld kvinna

Smittspridningen ökar - så undviker du förkylning och Covid-19

Hösten har gradvis övergått till vinter och med den följer tyvärr även en tid av ökad spridning av luftvägsinfektioner – från vanliga förkylningar till Covid-19. Det är därför viktigt att vi tar hänsyn till varandra och bidrar till att minska smittspridningen. På så vis håller vi oss själva och våra närmaste friska men minskar också belastningen på vården. Tänk på följande: 

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten. 
  • Använd handsprit. 
  • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. 
  • Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka. 

De flesta av oss drabbas endast av lindriga symtom, men för vissa kan infektionerna slå hårdare. Det är dessa personer vi särskilt vill skydda. För mer information om vaccination mot influensa, kontakta din närmaste chef. För mer information om vaccin mot Covid-19, besök 1177. 

Inom verksamheter som vårdar äldre och/eller sköra individer kan det bli aktuellt att använda munskydd för att förhindra smittspridning. Om du besöker någon av dessa verksamheter, fråga om vilka riktlinjer som gäller vid ditt besök. Det kan rekommenderas att du använder munskydd både för din egen och för brukarnas skull. 

För vård- och omsorgspersonal fortsätter rekommendationen att vaccinera sig mot såväl influensa som Covid -19. Detta för att minska risken för smittspridning och framför allt allvarlig sjukdom. Har du frågor kring det vänd dig till din närmsta chef.  

Mer information finns att hitta på: 

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-11-03