Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Smitta i verksamheten – så arbetar kommunen

hedemora_agerar.jpg

Hedemora kommun har smittade brukare inom våra äldreboenden och personer som får hjälp genom hemtjänst som också är sjuka i Covid-19. Även personal har konstaterats vara sjuka i Covid-19. 

- Vi befinner oss nu i krisen, säger Marjo Savelius, förvaltningschef.

Och även om läget i vissa fall är ansträngt poängterar hon att situationen är under kontroll och att förvaltningens alla medarbetare gör ett fantastiskt arbete.

- Det här är ett lagarbete, vad var och en av oss gör nu får stor effekt på hela samhället, säger hon. Det gäller både oss i omsorgen, men också var och en av oss som medmänniskor.

Kommunen har sedan en tid tillbaka möjlighet att testa brukare för Covid-19 och flera sådana tester har genomförts.

- Vi har nu också möjlighet att testa anställda, det ger oss möjlighet att hantera eventuell smitta bättre och i vissa fall även få tillbaka personal i tjänst.

Hur är det med skyddsutrustning då?

- Vi har den skyddsutrustning vi behöver, säger Marjo Savelius. Vi skulle gärna ha större lager men i samarbete med regionen och övriga kommuner i länet så hanterar vi bristen på material. Ingen som arbetar i kommunen behöver utföra sitt arbete utan rätt skyddsutrustning.

Vad är rätt skyddsutrustning?

- Vi följer regionens och folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller detta, och håller oss uppdaterade hela tiden när det gäller eventuella förändringar. Vi har de skydd som vi behöver.

Vad är vår största utmaning just nu?

- Det är att få våra resurser, personalen, att räcka till. Vi har många som är sjuka och inte kan vara på jobbet, och vi har tvingats gå ned till en lägre bemanning än vanligt. Vi har dock vikarier som just nu går introduktion och som snart kan arbeta självständigt inom omsorgen.

Det finns en efterfrågan på mer detaljerad statistik när det gäller antalet drabbade i kommunen, hur resonerar kommunen när det gäller det?

Frågan går till kommundirektör Annika Strand.

- Jag har full förståelse för den önskan, säger hon. Men det är viktigt att vi skyddar varje individ i vår verksamhet. Även om vi nu ser flera fall av smittade handlar det om få personer, och vi har en skyldighet att inte lämna ut uppgifter som kan kopplas till enstaka individer.

Region Dalarna lämnar varje dag ut statistik över hela länet när det gäller personer som vårdas på lasarettet samt över de som avlidit.

Smittspridningen har varit som störst i länets större städer, men enligt regionen kan vi nu se tecken på att antalet smittade även i våra mindre orter ökar.  

Det är viktigt att fortsätta ta ansvar genom att hålla avstånd, tvätta sina händer ofta och begränsa vilka personer vi träffar, fysiskt.

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2020-04-29