Stöd i föräldrarollen

Barn och ungdomar har rätt att bli väl omhändertagna och bemötta med kärlek och respekt. Upplever du att du inte får tillräckligt med stöd hemma kan du och dina föräldrar få hjälp.

Som barn är du beroende av att de vuxna i din närhet skyddar och tar hand om dig. Det kan gälla allt ifrån känslomässigt stöd till att man får mat och rena kläder.

Oftast klarar en förälder att hjälpa och stötta sitt barn, men ibland räcker inte förmågan till, trots att viljan finns där. Av olika anledningar förmår inte föräldern att ge sitt barn tillräckligt med omvårdnad, mat eller hjälpa till så att barnet kommer iväg till skolan på morgonen. Kanske är föräldern våldsam eller hotfull. Kanske bryr sig inte föräldern om var barnet är om dagarna eller på kvällar och nätter. Kanske har föräldern så fullt upp med sina egna problem att barnet glöms bort.

Förutom att du som barn då kan känna sig övergiven, ledsen och otrygg kan det också leda till du råkar illa ut genom att du hamnar i fel sällskap eller på platser där du utsätts för brott.

Om du har det så här eller anar att någon annan lever så här, ska du berätta det för någon vuxen i din närhet. Det kan vara någon vuxen som du känner förtroende för, till exempel en kompis förälder. Eller så kan du prata med en lärare eller någon annan på skolan.                                      

Du kan alltid vända dig till Socialtjänsten i Hedemora.
Socialtjänstens reception: 0225-342 52

Alla barn har rätt att växa upp i en trygg och säker miljö, de barn som inte får göra det behöver människor som ser vad som händer och som bryr sig om det.

 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-05-02

Vid orosanmälan:
Barn-och Ungdomsenhetens mottagning, tfn 0225- 34252

Övriga ärenden:
Receptionen 0225-340 56 alt. kommunens växel 0225-340 00
Telefontid: måndag - fredag kl. 08.00-12.00, 13.00-16.00

 

FAX 0225 - 340 57
Besöksadress: Hökargatan 8
Postadress: Box 201, 776 28 Hedemora
E-post:
omsorgsforvaltningen-kontoret@hedemora.se