Kontakt

Dela sidan på sociala medier

ADSL-nedläggningar

Uppdaterad information, läs under övrigt (längst ned på denna sida).

Det vi vet så här långt är att man efter 2015-06-30 NYTT datum: 2015-08-31 inte kan räkna med att ha internet via ADSL om man hör till de telestationer som anges här

På lång sikt så jobbar kommunen och Hedemora Energi på att med hjälp av bidrag och egen satsning att nå ut till så många byar som möjligt med fiber, under förutsättning att det finns ett lokalt intresse (=fiberförening) att ansluta sig. Läs mer om detta under ”Fiber till byn”.

Vad kan man då göra på kort sikt?


-          Mobilt bredband 2G/3G/4G

 • 4G-nätet har byggts ut väldigt mycket de senaste två åren, och de flesta operatörerna har nu ganska god täckning i Hedemora.
 • Vill du kontrollera hur bra täckning du kan få där du bor med 4G (endast Telia just nu), så har kommunen en antenn + router att låna ut. 

  Följande gäller:

  -          Hämtas efter 13:00 dag 1 och lämnas före 12:00 dag 2.

  -          Enkel instruktion medföljer, i övrigt kan vi inte ge någon support.

  -          Legitimation krävs, och man får skriva på ett avtal om lånet.

  -          Bokas via:


 • Vi har gjort mätningar under slutet av 2014 hur täckningen är i verkligheten genom att ha utrustat sopbilarna med mobiltelefoner under en tvåveckorsperiod som samlat in mätdata om täckningen. Det är gjort i hela länet.
  • Gå in här för att se det resultatet: Mobiltäckningsmätningen
   • Välj operatör och nät
   • Observera att mätningen bara utförts på de platser där sopbilarna har åkt, varför det inte visar den totala bilden. Vi har bett dem sätta ut svarta prickar för de områden som är mätta men som inte haft någon täckning.

-          Satellit-abonnemang

 • Det finns abonnemang från 295 – 1295 kr/mån
 • Startkostnad 995:-
 • Täckning ”överallt”
 • Tips är att googla lite omdömen om denna teknik
 • Läs mer på http://www.rbsat.se/

Övrigt

Kommunerna tillsammans med Länsstyrelsen/Region Dalarna jobbar för att på olika sätt lösa den situation som håller på att uppstå:

 • Vi försöker påverka Quadracom att förlänga driftstiden för ADSL-stationerna så att vi hinner med att ansluta de påverkade orterna med fiber.
 • Vi tittar efter annan leverantör som kan tänka sig att sköta driften av ADSL under en begränsad tid, för att köpa tid och hinna ansluta orterna med fiber.
 • Vi pratar med teleoperatörerna om att ta fram tillfälliga erbjudanden för de som drabbas i form av förmånliga 4G-abonnemang innehållande hög eller obegränsad mängd data.

Observera att inget av ovanstående finns det några garantier för ännu, men vi vill bara informera att vi jobbar hårt för att denna nedläggning ska drabba så få som möjligt och så lite som möjligt.


2015-05-20: Vi jobbar på ett spår nu för att förlänga driften av ADSL-stationerna åtminstone ett år fram till 2016-06-30. Tillsammans med tre andra dalakommuner försöker vi hitta en aktör som kan drifta stationerna under en övergångsperiod. Om det går i lås så kommer man troligen att bli hänvisad till en och samma tjänsteleverantör av ADSL-bredband. Vi kan i så fall  inte heller garantera att priset blir exakt detsamma som det man haft tidigare. Vi återkommer på denna plats med mer information när vi har det.


2015-06-26

Som många redan är medvetna om så kommer det den sista augusti 2015 att läggas ner drift på sex ADSL-stationer i Hedemora kommun. Det har länge varit ovisst för personer i områdena hur det kommer att lösa sig innan fiber kan dras in. Det är nu klart med en operatör som drivet detta vidare, Bredbandstjänster i Dalarna. De kommer att driva detta i max tre år, med start 1 september. Förutom Hedemora så är det Säter, Ludvika och Rättvik som kommer att erbjuda detta.


Bredbandstjänster är den enda leverantör som går att välja och minst 250 abonnenter (sammanlagt från alla kommuner) krävs för att fortsatt drift ska ske. Det kan bli ett litet uppehåll medan övergången sker. 


Senast 10/8 behöver företaget ha fått in ditt signerade avtal (bindningstid ett år, därefter en månad uppsägningstid). Blankett här (skriv ut dubbelsidigt).


Vi på Hedemora kommun är väldigt glada och nöjda över att det har kommit fram en bra och smidig lösning tillsvidare. Information om avstånd och hastighet med ADSL (från telestation).

9km = 0.25 Mbit

6km = 2 Mbit

3.5km = 8 Mbit

2.5km = 24 Mbit


Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2015-06-26