Fortsätt till huvudinnehållet
Krossade ölflaskor på marken

Tips till föräldrar med ungdomar som är på stan

Föräldrar, prata med era barn och ungdomar. Det är många ungdomar ute sent på helger, där både bråk, alkohol och olovlig körning förekommit i centrala Hedemora, bland annat runt McDonalds.

Tips till föräldrar som har ungdomar som rör sig på stan

Här finns information för hur du kan göra för att känna dig tryggare när din tonåring rör sig på stan. Som förälder har du ett ansvar för din ungdom.

Som tonårsförälder kan det vara svårt att skapa balans mellan att låta tonåringen börja ta eget ansvar och samtidigt ha kvar ett ansvar för tonåringen.

  • Var medveten om att grupptryck är en stor faktor för många ungdomar. Ibland gör man saker som man inte vill, för att man inte vågar säga ifrån. Om du upplever att din ungdom är på väg att göra det, prata med dem, och erbjud ditt stöd.
  • Vistas ute på kvällar och helger. Vi behöver fler föräldrar på stan. Kom gärna överens med andra vårdnadshavare. Många ungdomar vistas ute på stan och många ungdomar saknar också vuxennärvaro. Var närvarande och fråga din ungdom vart de befinner sig när de är ute.
  • Prata om att det kan finnas risker med att vistas på platser där mycket alkohol dricks, även om man inte dricker själv. Visa att du bryr dig. Berätta att ni tycker om dem och finns där för dem och uppmuntrar dem att ta kontakt med er vid eventuella bekymmer.
  • Var en god förebild, visa intresse för vad din ungdoms gör på fritiden och hens intressen samt ha en beredskap för hur du ska agera om något inträffar som gör att ungdomen behöver hämtas hem.

Tips

Tonårsparlören, för dig som är förälder: Tonårsparlören (iq.se)

Föräldraskolan om droger, utbildningsmaterial från polisen: Föräldraskolan om droger | Polismuseet

Säker källa om alkohol, andra droger och spel: Drugsmart

Märta Brandts, marta.brandts@hedemora.se
(ANDTS-samordnare Hedemora kommun)

Ida Kortesmäki, ida.kortesmaki@hedemora.se
(Ungdomsstödjare Hedemora kommun)

Thomas Nordström, thomas-k.nordstrom@polisen.se
(Kommunpolis)

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2022-10-27