Hundägare

Hundrastgård

I Hedemora finns en centralt placerad hundrastgård, där alla hundägare är välkomna att rasta sina hundar. I hundrastgården finns bänkbord för en eventuell fikapaus.

Givetvis ansvarar du för att din hund sköter sig gentemot andra hundar och människor. Dessutom plockar du upp efter din hund, och tar hand om ditt eget skräp.

Du hittar hundrastgården utmed Västra järnvägsgatan, mellan Brunnsjöliden och järnvägen.

Inga hundar tillåtna på kommunala badplatser

Av hänsyn till andra badgäster så är det inte tillåtet att ha med sig hund på de kommunala badplatserna. Det finns dock gott om andra platser där hund och hundägare kan bada tillsammans, antingen vid ett naturbad eller vid badplats som inte är kommunal. Vid anlagd badplats är det upp till dig som hundägare att kontrollera att det är okej att medföra hund.

Hundlatriner i Hedemora Kommun.

Hedemora Kommun har 53 stycken hundlatriner utplacerade som en extra service till hundägare i Hedemora. Samtliga hundlatriner som finns uppsatta i Hedemora är utmärkta på karta med en rödvit ”stjärna” för latrin + en blågul ”stjärna” för latrin och hundpåse. Syftet är att underlätta för dig som hundägare att ta hand om hundavföringen.

Hundlatrinkärlen töms regelbundet enligt följande upplägg.

  • Tömning lilla vändan – sker den 1:a i varje månad eller nästkommande vardag. Då töms hundlatrin 6, 8, 10, 14, 20, 24, 25, 28, 29, 38, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47. Se karta
  • Tömning stora vändan – sker den 15:e varje månad eller nästkommande vardag. Då töms alla hundlatriner 1 – 53. Se karta

 

Tänk på att gång-, cykelvägar, parker, planteringar, grönområden, idrottsplatser, anlagda idrottsspår etc. är till för människor i alla åldrar och att det därför är viktigt att du plockar upp efter din hund. Det är du som hundägare som ansvarar för att hålla rent efter din hund och inte Hedemora kommun.

Vi får önskemål om uppsättning av nya hundlatriner på sträckor där latriner saknas, men ytterligare hundlatrinkärl kommer i dagsläget inte att sättas upp i Hedemora. Undantag kan göras vid nyetablerade områden.

Detta innebär att om det inte finns hundlatriner på en sträcka måste man som hundägare ta med sig påsen hem och sortera den som brännbart hushållsavfall.

TiksPac stationer

Kopplat till hundlatrinerna så finns det  TiksPac-stationer utplacerade i Hedemora, totalt 15 stycken. På stationerna finns det gratis hundbajspåsar. TiksPac-stationerna sponsras av Hedemora Kommun samt lokala företag/organisationer (du kan se alla på bilden nedan och på alla TiksPac-stationer) som på detta sätt bidrar till en renare och trevligare stad. TiksPac påsen är helt komposter- och nedbrytbar och påfyllning sker i samband med tömning av hundlatrinen i närheten.

Klicka på bilderna ör att se dem större.

Hundlatrin_201503_.jpg

Hundlatrin_minsta_nya_sponsorer.jpgInformation om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-11-11