Gymnasieeleverna erbjuds vaccination på skolan

kvinna med plåster på arm gör tummen upp

På gymnasieskolorna runtom i Dalarna förbereder nu skolorna för att vaccinera elever mellan 16 och 18 år, i samarbete med vårdcentralerna. Ungdomarna på Martin Koch-gymnasiet kommer att erbjudas vaccination onsdag och torsdag vecka 34.   

I samband med skolstarten tidigare i veckan blev gymnasieleverna informerade om att det blir möjligt att vaccinera sig på skoltid redan nästa vecka. Information om hur vaccinationen går till har skickats till elever och vårdnadshavare via kommunikationsplattformen Unikum.

För att få vaccin krävs ett påskrivet samtycke av vårdnadshavare eller att eleven tackar ja samt går igenom ett mognadstest vid vaccinationstillfället – besvarar några frågor och fyller i en hälsodeklaration. Att vaccinera sig är kostnadsfritt och frivilligt. En elev som inte vill, behöver inte. 

Vaccinationerna ska ske i ett klassrum på skolan onsdag 25 augusti och torsdag förmiddag. Alla elever blir kallade klassvis. Följande onsdag finns möjlighet för elever att få sin dos 1 som varit frånvarande vid första tillfället.

Redan tre veckor senare planerar skolan, som genomför vaccinationerna i samarbete med Långshyttans vårdcentral, att ge dos 2 enligt ett upprepat förfarande.

- Att vaccinera sig är frivilligt, men min förhoppning är att så många som möjligt väljer att göra det. Ju fler vi är som vaccinerar sig, desto större är chansen att vi kan hålla nere smittspridningen, säger Mikael Andersson, elevhälsochef, Hedemora kommun.

Enligt Region Dalarnas statistik har cirka 30 procent av den aktuella åldersgruppen i Dalarna redan vaccinerat sig. Den elev som redan fått dos 1 kan då ändå välja att ta dos 2 på skolan.


Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-08-20

Startsida