Lär dig mer om EU

10648030-flags-in-front-of-the-european-parliament_1.jpg

Det är enklare än du tror

Sverige har 21 mandat i EU-parlamentet och valet handlar om vilka politiker du vill ska sitta på mandaten och representera dig. Vem har samma värderingar och brinner för samma frågor som du. Det är det du röstar om.

489 000 av dem som får rösta i årets val hade inte rösträtt vid förra EU-valet. 70 000 av dem hade inte ens rösträtt till höstens riksdags-, kommun- och landstingsval. Så det är många förstagångsväljare. Men även du som varit med förr kan behöva fräscha upp kunskaperna och sätta dig in i valets viktigaste frågor.

I 2018-års budget satsade regeringen 10 miljoner kronor på EU-handslaget för ökad delaktighet, för att kunskapen om EU:s arbete ska spridas. Flera av Sveriges kommuner och andra organisationer har anslutit sig och den 4 oktober 2017 gick även Hedemora kommun med.

Läs mer om det: Eu-handslaget

Inom ramarna för EU-handslaget har kampanjen www.denhargangenrostarjag.eu dragits igång. ”den här gången röstar jag” (“this time i'm voting”) är Europaparlamentets kampanj för att öka valdeltagandet och det demokratiska engagemanget i EU-valet. Kampanjen är opartisk och oberoende av politiska partier eller ideologier.

Det finns en andra mängd sidor du enkelt kan surfa in på och ta reda på mer,
några exempel:

Europaparlamentet

Europaportalen - EU-valet

Riksdagen - EU-valet

Expressen - snabba svar om EU-valet

Aftonbladet - EU-valet

 

Nedan hittar du även länkar till svenska politiska partier som deltar i EU-valet:

Moderaterna

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Liberalerna

Sverigedemokraterna

Feministiskt initiativ

Vänsterpartiet

Piratpartiet

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2020-01-22
Skriv ut