Fortsätt till huvudinnehållet
Hedemora kommuns logotyp

Kommunen utreder påstådd tystnadskultur

HR har nu fått i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att utreda om det finns en tystnadskultur inom Hedemora kommun. I uppdraget finns också att ta fram en åtgärdsplan baserat på utredningens resultat. Återrapportering till utskottet den 10 december.

Ett uttalande från fackförbundet Kommunal och Sveriges Lärare i lokalmedia om en påstådd tystnadskultur inom kommunen har gjort att kommunen tagit beslut om en utredning. HR-chefen har haft samtal med representanter från Kommunal. Fackförbundet betonar att arbetsrätten även gäller chefer och att det är viktigt att alla medarbetare känner sig trygga att uttrycka både positiva och negativa aspekter av arbetsmiljön.

– Om det finns en oro bland medarbetare för att prata om hur de tycker att det är på arbetsplatsen så är det inte bra. Det måste i så fall förändras. Nu ska vi göra en utredning för att se om vi behöver vidta åtgärder och i så fall vad som behöver göras, säger Eva-Lena Getting, HR-chef Hedemora kommun.     

HR-avdelningen har noterat en ökning av kränkningsanmälningar och att det finns en tendens att kollegor pratar om varandra i stället för med varandra. Det har även framkommit att det råder en viss låt-gå-mentalitet bland chefer och att medarbetare upplever att kritik ofta ses som gnäll.

– För att det ska vara ett bra arbetsklimat så är det viktigt att alla vågar berätta hur de känner, säger Eva-Lena Getting.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-10-15