Fortsätt till huvudinnehållet

Husbyringen

Husbyringen är Sveriges första ekomuseum och ligger naturskönt i Södra Dalarna.

Runt Husbyringens sex mil långa natur- och kulturled kan du uppleva unika industri- och kulturhistoriska platser, präglade av hårt arbete i dåtidens malmbrytning.

Husbyringen logotyp

Husbyringen sträcker sig mellan bruken Långshyttan, Silfhytteå, (Observera att slussen i Silfhytteå är nedlagd) Kloster, Husby-Smedby och Stjärnsund. Det är platser som alla bär på en spännande historia. Två av dem är knutna till några av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval vid Klosters bruk.

Husbyringen erbjuder aktiviteter, friluftsliv och rekreation, fiske och kanotleder.

Kring Husbyringen finns flera trevliga sevärdheter som passar utmärkt för utflykter i närmiljöer. Besök gärna parken och vandra längs med Klosterån. Njut av stillheten och det strömmande vattnet. Ta gärna med en kaffekorg. Parken är öppen kl. 10.00-18.00 från maj till september. 

Husbyringen finns som app

Husbyringens olika besöksmiljöer finns i appen Visit Dalarna – Travel Guide. I appen finns karta, information, ljudillustrationer och berättelser från Husbyringen. Den finns där appar finns. 

Hitta hit

Från Stockholm och Mälardalen tar det cirka 2 timmar att åka till Husbyringen med bil eller buss. Husbyringen passar utmärkt som utflykt under en dag. Vill man stanna längre finns både boende, restauranger och caféer utmed vägen.

Med bil

Från Hedemora: Åk väg 270 från Hedemora mot Långshyttan. Se skyltning Husbyringen. Avtagsväg mot Husby på vänster sida mot Husby/Smedby.

Från Falun: Åk väg 80 mot Gävle. Sväng höger in på väg 270 mot Ängelsfors och Långshyttan. Se skyltning Husbyringen mot Silfhytteå.

Med tåg

Ta ett tåg som stannar vid Hedemora Järnvägsstation. Därifrån går det bussar mot flera av Husbyringens besöksmål, samhällen som ligger utanför centrala Hedemora.

Med buss

Dalarnas regionala bussbolag Dalatrafik trafikerar Hedemora kommun. Med buss kan du ta dig utanför centrala Hedemora mot Husbyringen.
Busslinje nummer 21: Hedemora-Husby-Långshyttan-Stjärnsund.

Bussbiljetter finns att köpa på Telekiosken, Åsgatan 57, Hedemora.

Med flyg

Närmsta flygplats är Dala Airport, utanför Borlänge. Därifrån kan du åka taxi och buss till Borlänge för att byta till tåg eller buss vidare till Hedemora.

Engelska parken i Kloster
Engelska parken i Kloster.

Äta och bo

Herrgårdscafé Stora herrgården i Stjärnsund
Mer information: Stora Herrgården Stjärnsund | Visit Dalarna

Stjärnsundskiosken i Stjärnsund
Mer information: Stjärnsundskiosken | Visit Dalarna

Långshyttans brukshotell
Njut av god mat och  boende i en lugn och avstressande familjär miljö, är det här platsen för dig. Oavsett om du är här som privatperson eller konferensgäst lovar vi dig en upplevelse utöver det vanliga.

Hotellet är beläget i en vacker historisk omgivning mitt i kulturleden Husbyringen. Andra sevärdheter i närområdet är Polhems Stjärnsund, Carl Larssons Sundborn och Falu koppargruva. Välkommen till en rofylld miljö med gästfrihet och omtanke i de storslagna trakterna av södra Dalarna.
Mer information: www.brukshotellet.se

Vandrarhem Fridhem i Stjärnsund
Mer information: www.frid.nu
Kontakt: info@frid.nu

 

 

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-01-16