Fortsätt till huvudinnehållet

Kulturpromenaden

Kulturpromenaden i Hedemora är en stadspromenad i kulturmiljö som tar dig runt till de äldsta delarna av staden och de kulturhistoriskt intressanta byggnaderna och platserna.

Rådhuset Hedemora
Rådhuset vid Stora torget i Hedemora

Vägledning

Hedemora fick stadsprivilegier redan 1446 och är därmed Dalarnas äldsta stad. Tidigare var Hedemora en torg-och marknadsplats för stora delar av Södra Dalarna och dess bergslag. Därför börjar just denna promenad på det medeltida Stora torget.

Skyltarna med beskrivningar utmed promenaden är försedda med QR-kod om du vill läsa om dem i telefonen.

Längd och tillgänglighet

Hela promenaden är cirka 5 km fördelat på tre etapper och består av asfalt, kullersten och trappor men trapporna går att komma runt. Etapp 1 är 2,3 km lång men vill du gå längre kan du också gå etapp 2 som är 1,5 km lång och etapp 3 som är 1,3 km lång.

Parkering finns på Stora torget. Glöm inte P-skiva.

Kulturpromenaden börjar vid Stora torget och skyltarna vid dörrarna till rådhuset

Klicka på den etapp du vill gå, så får du vägledning och beskrivning av de olika historiska platserna och byggnaderna.

Etapp 1 (Stora torget – Teaterladan)

1. Stora torget

2. Rådhuset

3. Stora hotellet

4. Gamla apotekshuset

5. Stadshotellet

6. Apoteksträdgården

Gå genom Apoteksträdgården med den gamla eken, kungaparets sten och skylten för Apoteksträdgården.

7. Åsgatan

Gå vidare över Myrgatan och fortsätt ut på Gussarvsgatan som du följer upp mot centrumrondellen. Där tar du av till vänster och följer Åsgatan in mot stadens centrala del och skylten för Åsgatan.

8. Hökartorget

Fortsätt gatan fram och stanna med utblick över Hökartorget och ner mot Ämbetsgatan. Här uppe står skylten om Hökartorget.

9. Järnhandelns hus

Liten promenad ner över torget och du kommer till ett stort hus, kallat Järnhandelns hus, som nu är Södra Dalarnas Sparbank.

10. Handelsbankens hus

Gå tillbaka upp mot Åsgatan igen och där träffar vi på nästa hus med skylt om Handelsbankens hus.

11. Polishuset

Fortsätt promenaden längs Åsgatan i samma riktning som förut till den så kallade Polisbacken, där vi ser skylten om Polishuset.

12. Tjädernhuset

Gå vidare ner för backen och i Hökartorgets utkant kommer du då till Tjädernhuset, som är kommunhuset i Hedemora.

13. Bibliotekshuset

Lite längre fram viker du av till höger och in på bibliotekets gård där du ser skylten om Bibliotekshuset.

14. Bos-Kalles gård

Här inne ser vi också en verkligt fin innergårdsmiljö och på husgaveln till vänster sitter skylten som berättar om Bos-Kalles gård.

15. Lagmansgården

Vidare på den stensatta Martin Kochs gränd och ut på Kyrkogatan tar du av till höger och kommer då till Lagmansgården.

16. Kyrkan

Efter att försiktigt tittat på den fina gårdsmiljön går du åter ut på Kyrkogatan och ser då stadens äldsta byggnad. Här finns också skylten om kyrkan.

Höger om kyrkan ser du St. Paulusgården, som är en församlingsgård.

17. Vasaskolan

Gå tillbaka Kyrkogatan åt andra hållet så du kommer till skolområdet med skylten Vasaskolan. På huset finns också en skylt som nämner något om den skola som Gustav Vasa grundade på 1500- talet.

18. Berglundska gården

Lite längre fram, på gatans vänstra sida, ser du en välbevarad borgargård, kallad Berglundska gården.

19. Myntparken

Gå över till gatans högra sida och du kommer till en fin park med skylten Myntparken.

20. Sahlbergska gården

Gå över till gatans vänstra sida igen så har du nästa fina hus med skylten Sahlbergska gården. Inne på gården ligger den stora källare som nämndes i samband med Myntparken.

21. Perssonska gården

Åter över på gatans högra sida och till ett hus med en utsökt fin gårdsmiljö, Perssonska gården.

22. Rådhusannexet

Nu är du ute vid Stora torget igen, men vik av till höger och följ Fredsgatan en bit. På vänster sida ser du ett hus med skylten Rådhusannexet.

23. Tidningshuset

Fortsätt promenaden efter Fredsgatan, här ser du Vasakyrkan rakt fram och på vänster sida ligger Tidningshuset med sin hörnentré. Nu har du kommit ut på Landsgatan.

24. Trotzgården

25. Villa Trefnan

Vid Landsgatan, vik av till höger och följ Winqvists gata ner till två magnifika hus på höger sida med skyltarna Trotzgården och Villa Trefnan.

26. Teaterladan

Gå sedan ut på Gussarvsgatan och vik av till vänster och följ den upp till en röd timmerbyggnad som ligger på gatans vänstra sida. Där sitter skylten om Teaterladan.

Följ sedan gatan upp mot torget, där vi började vår vandring genom staden och vår lilla kulturpromenad på 2,3 km är slut. Vill du gå längre kan du också gå etapp 2 som är 1,5 km lång.

Etapp 2 (Haffnerska villan – Gamla sparbankshuset)

27. Haffnerska villan

Börja promenaden vid Stora Torget och gå rakt över Gussarvsgatan. Följ Långgatan till den plats där den delar sig. På höger sida ligger Haffnerska villan.

28. Wahlmanska huset

Rakt fram mellan de två gatorna, på Långgatan 23, ser du Wahlmanska huset med intressant arkitektur. Det är ett varmbadhus som färdigställdes 1899 efter den kände arkitekten Lars Israel Wahlmans ritningar.

29. Cederstams gård

Följer du Ugglasgatan en bit upp i backen kommer du till Cederstams gård.

30. Kuhnegården

Ännu lite längre upp i backen går vägen mot höger till Gammelgården, men ta i stället till vänster och följ Sandelsgatan till nästa skylt, Kuhnegården.

31. Prostgården

Gå vidare upp för den tvära backen vid den lilla vita transformatorn så är du uppe på Åsgatan och tvärs över gatan ser du ett stort hus, Prostgården.

B. Bergstrandska huset

Följ Åshemsvägen mot stadens centrala delar och strax innan vi kommer till Centrumrondellen, ser vi ett stort, rött tegelhus som kallas Bergstrandska huset.

32. Gamla sparbankshuset

Fortsätt på Åsgatan, genom rondellen. Vid planteringen lite längre fram, gå uppför trappan till höger och på själva åskrönet ligger Gamla sparbankshuset.

Om du väljer att gå tillbaka till Stora torget igen är den här slingan 1,5 km lång. Vill Du gå längre kan du gå etapp 3 som är 1,3 km lång.

Etapp 3 (Tingshuset – Gamla posthuset)

33. Tingshuset

Från Gamla sparbankshuset går du ner på åsens andra sida och kommer till Brunnsjögatan. Följ den ner till Sturegatan där du tar vänster mellan Sveaparken och Stureskolan. Då kommer du till Tingshuset.

34. Hanssonska villan

Fortsätt Sturegatan fram, utmed kanten på Sveaparken, och kommer då fram till Stationsgatan. Ta av till vänster och där på höger sida ser du det gamla biblioteket som nu kallas Hanssonska villan.

35. Gamla posthuset

Gå vidare på Stationsgatan tills den möter Åsgatan, vid August Lindbergs plan. Där ser vi ett stort hus med skylten Gamla posthuset.

Här slutar vår kulturpromenad. Går du Åsgatan fram och höger ned på Ämbetsgatan vid Hökartorget till Stora torget blir den här slingan 1,3 km lång.

Har du gått hela kulturpromenaden har du gått cirka 5 km.

Tack och välkommen tillbaka!

Gamla apotekshuset
Gamla apotekshuset
Wahlmanska huset
Wahlmanska huset
Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-01-05