Fortsätt till huvudinnehållet

Stadssjön

Det kommunala naturreservatet Stadssjön är en grön oas i de stadsnära delarna av Hovranområdet.

Hedemora kommun har satsat stort på att göra reservatet tillgängligt för alla. Utmed vandringsleden kan du promenera eller rulla rakt igenom våtmarker, uppleva regnskogslik lövsumpskog, och spana ut över de öppna strandängarna där kor och vattenbufflar betar. Från de nybyggda utsiktstornen ser du ut över det vackra landskapet. Har du tur kan havsörnen komma glidande, eller så hör du rosenfinken sjunga. Under vår och höst besöks reservatet av stora mängder rastande fåglar

Via vandringsleden och den cirka 300 meter långa spången kan du ta dig runt i Stadssjöns naturreservat. Oavsett om du går, springer, rullar i rullstol, ligger i barnvagn, eller använder rullator, så har du samma möjlighet att utforska området.

Vill du dessutom passa på att besöka det intilliggande reservatet Lilla älvgången, även det tillgänglighetsanpassat, så behöver du bara passera över den nya bron.

Stadssjön är ett friluftsområde för både motion och avkoppling. Leden runt Stadssjön är 3,3 km lång med start från parkeringen. 

Satsningen vid Stadssjön finansieras delvis genom medel från landsbygdsprogrammet 2014-2020.

För att få ut EU-stödet som kommunen beviljats för satsningen måste vi ha 10% privat finansiering.

Läs nedan för mer information om hur du kan stödja satsningen. Pengarna går rakt in i projektet.

Köp en namnad stolpe

Genom att köpa en stängselstolpe utmed vandringsleden bidrar du till att göra reservatet tillgängligt för så många fler.

Samtidigt visar du ditt engagemang, vi märker nämligen stolparna med ett önskat namn. En stolpe är även en perfekt present till din naturintresserade kompis som redan har allt.

Du som privatperson kan köpa en stängselstolpe 500 kr/st.

Så här gör du:

  1. Skicka ett mejl till hedemorasframtid@hedemora.se. Ange hur många stolpar du vill köpa, vilket eller vilka namn som stolparna ska märkas med (t ex Vera Nilsson eller Fam Karlsson), och vem det är som betalar.
  2. Betala in 500 kr per beställd stolpe på bankgiro 433-2409. Märk inbetalningen ”Hovranprojektet 49236” och ange vem det är som betalar (samma namn som i mejlet).

Stolparna med namn säljer vi bara till privatpersoner eller ideella föreningar.

Är du företagare och vill vara med att utveckla Stadssjöns naturreservat till ett attraktivt besöksmål? Hör av dig till kommunens landskapsstrateg via servicecenter, kommun@hedemora.se eller 0225-340 00.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-05-02