Fortsätt till huvudinnehållet

Specialkost

För att skapa trygga och säkra måltider av god kvalitet för alla barn och elever som är våra matgäster, ser vi till att alla som behöver, på grund av medicinska, religiösa eller etiska skäl, kan få specialkost eller behovsanpassad måltid serverad i förskola och skola.

Glad pojke äter en god sallad med dressing

Anmäla specialkost och behovsanpassade måltider

Du behöver anmäla via vår e-tjänst för specialkost i god tid inför varje hösttermin och om det blir någon förändring under läsåret ska en ny anmälan eller avanmälan göras så snart som möjligt.

Intyg behövs

För att få specialkost eller behovsanpassade måltider måste man ha ett intyg på att man behöver det. Det betyder att man inte kan ha specialkost för att man inte tycker om viss mat.

I e-tjänsten får du uppge vem som intygar att du behöver specialkost eller behovsanpassade måltider. Det kan vara en läkare eller om anledningen är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller liknande ska detta intygas av antingen skolans elevhälsogrupp, förskolan eller skolans rektor eller en dietist. Intygen hjälper oss så att vi serverar rätt kost till de som behöver det.

Kom ihåg att avanmäla

Det är också viktigt att du avanmäler specialkost eller behovsanpassade måltider om du inte behöver det längre. Detta som en del i vår önskan om att ha så lite svinn som möjligt, för både miljön och med tanke på kostnaden.

I förskolan görs alltid en individuell anpassning av måltiderna för barnet.

För skolelever med behovsanpassade måltider på grund av NPF erbjuder de flesta skolor i första hand en fast femdagarsmeny med alternativa maträtter. Förutom denna femdagarsmeny är elever med behovsanpassade måltider också alltid välkomna att äta av maten som erbjuds i den vanliga serveringen.

Veckomeny

Måndag: Köttbullar, makaroner

Tisdag: Fiskpanett, potatis

Onsdag: Varmkorv, makaroner

Torsdag: Stekt kyckling, ris

Fredag: Köttfärssås, spagetti

Skulle inte heller dessa maträtter fungera finns möjlighet att byta till pannkaka eller potatisbullar.

Om ditt barn behöver ytterligare anpassning av lunch, frukost eller mellanmål kan det göras i samråd med dig och ditt barn, skolans elevhälsogrupp och ansvarig på Kostenheten. Elevhälsogruppen eller förskolans rektor hjälper också till om ditt barn behöver hjälp med anpassning av miljön där ditt barn äter.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-12-12