Fortsätt till huvudinnehållet

Föräldrakurser

ABC – Alla barn i centrum

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Idag vet vi att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för en harmoniskt uppväxt till trygga och självständiga individer som vuxna. Det är det ABC:s gruppträffar handlar om.

ABC är fyra gruppträffar kring varsitt tema för alla föräldrar till barn 3–12 år. Programmet har utvecklats på uppdrag av statens folkhälsoinstitut och syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap och barns utveckling, samt FN:s barnkonvention. ABC utvärderas av Karolinska institutet. 

Läs mer om ABC

Föräldraträffar 2024

Tisdagar

Datum: 13 februari, 20 februari, 5 mars och 19 mars

Tid: 16.30-18.30

Plats: Elevhälsan, Ämbetsgatan 6

Torsdagar

Datum: 22 februari, 7 mars, 21 mars och 11 april

Tid: 18.00-20.30

Plats: Familjecentralen Handens Öppna förskola, Vinstravägen 2, Hedemora (vårdcentralen)

 

Anmälan sker på telefon: 076-056 21 45.

Cope

Cope är ett program, som Socialstyrelsen arbetat fram, det ska hjälpa er i föräldraskapet genom att förstå och hantera barns beteenden och att utveckla ett nätverk bland föräldrar för att stötta varandra.

Kursen vänder sig till dig som är förälder till barn i åldern 3 – 12 år.
Kursen är kostnadsfri och vi anordnar barnpassning.

Alla kurser ges löpande under året och är du intresserad för någon av dem skickar du in en intresseanmälan till familjecentralenihedemora@hedemora.se.

Babymassage

Fördelar för ditt barn

Spädbarnsmassage innebär en stimulering av alla sinnen. Det är ögonkontakt, doft och närhet, kanske sång och småprat. Beröringssinnet stimuleras av fasta, välbekanta strykningar av mjuka, varma händer. Allt detta får ditt barn att känna sig älskat och tryggt, sett och bekräftat. Ju mer kärlek, ömhet och beröring barnet får, desto bättre är förutsättningarna för växande och utveckling, både fysiskt och psykiskt. Den fysiska närheten mellan ditt barn och dig som förälder är grunden för ditt barns framtida välmående och viktig för ditt barns förmåga till närhet senare i livet.

Fördelar för dig som förälder

För dig som förälder blir massagen både egen avslappning och ett härligt sätt att komma ditt barn nära på ett alldeles speciellt och naturligt sätt. Genom att vara känslomässigt lyhörd är massagen ett tillfälle att förstå, bemöta, respektera och besvara ditt barns kroppsspråk och signaler. Ditt lilla barn kan verka hjälplöst men kan tala om vad som behövs på många olika sätt. Tack vare sitt ordlösa språk kan behoven kommuniceras. Med massagens hjälp blir du som förälder mer och mer förtrogen med detta språk. Detta skapar trygghet, säkerhet och självförtroende och har en gynnsam inverkan på samspel och närhet i relationen förälder – barn och alla föräldrar är lika bra på att massera!

Erfarenhetsutbyte och umgänge

För föräldrar finns det oftast behov av att träffa andra föräldrar med barn i olika åldrar, möjlighet att utbyta tankar, idéer och funderingar och speciellt som förstagångsförälder. 

Är du flerbarnsförälder kan kursen och massagestunden hemma ge en möjlighet till att ägna den nya familjemedlemmen all uppmärksamhet. En viktig del av kursupplägget är just god tid för samtal och frågor.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-02-07