Fortsätt till huvudinnehållet
E-cigaretter

Kraftig ökning av vejping bland unga

Användandet av vejping (e-cigaretter) ökar bland unga. Det blir allt vanligare på högstadiet men förekommer ända ner på mellanstadiet. E-cigaretter innehåller ofta höga mängder nikotin vilket gör dem extremt beroendeframkallande, samtidigt som de ofta har färgglada förpackningar och är smaksatta med till exempel jordgubb. Allt för att locka unga.

Enligt en nationell undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) säger sig 20 procent av eleverna i årskurs 9 ha vejpat någon gång under de senaste 30 dagarna. För elever i årskurs 2 på gymnasiet är siffran närmare 25 procent. Siffrorna gäller 2022 och visar en dramatisk ökning från tidigare år då användandet legat stadigt kring 5-7 procent i båda åldersgrupperna.

Ofta säljs e-cigaretter i sociala medier av kompisar som i sin tur köper in via onlinebutiker. Ett tips kan därför vara att hålla kolla på sitt barns swish-konto för att se om det kommer in eller skickas pengar som skulle kunna var betalning för e-cigaretter. Och förstås, som alltid, att prata med ditt barn om riskerna.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2023-10-12