Fortsätt till huvudinnehållet
Flygbild över området kring återvinningscentralen i Hamre

Information om påträffad PFAS-förorening i gammal brandövningsplats 

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen vill informera om en nyligen upptäckt förorening vid en tidigare brandövningsplats. Brandövningsplatsen ägs idag av Hedemora Energi och fungerar som ett lager, placerat i närheten av Hedemoras återvinningscentral.  

Enligt provtagningsresultaten finns indikation på PFAS-ämnen i jord i låga halter. Däremot visar undersökningen höga halter av dessa ämnen i grundvattnet på och under fastigheten. 

Finns det risk för påverkan på mig? 

Enligt undersökningen har föroreningen hittats i grundvattnet. Hedemoras dricksvattenförsörjning påverkas inte eftersom det inte finns någon vattentäkt i närheten av föroreningskällan. 

I dagsläget är det inte möjligt att med säkerhet säga att denna typ av förorening inte finns i jorden. Trots detta bedöms att risken för att föroreningen påverkar människors hälsa är låg. Denna bedömning baseras på att det inte finns några eller få sannolika sätt (exponeringsvägar) för människor att komma i kontakt med föroreningen.    

Kontroller av vårt dricksvatten 

Hedemora Energi kontrollerar våra kommunala vattentäkter genom regelbundna vattenprover. Dricksvattnet i Hedemora håller hög kvalitet och tas om hand med noggranna kontroller. 

Även om det i dagsläget inte finns några lagkrav på att analysera dricksvattnet för PFAS, har HEAB valt att utföra sådana prover för att säkerställa kvaliteten i våra kommunala dricksvattentäkter. 

Resultaten från våra prover visar att förhöjda nivåer av PFAS inte har påvisats i dricksvattnet på någon plats i kommunen. 

Bakgrund 

Länsstyrelsen Dalarna har genomfört provtagningar i Dalarnas län inom ramen för ett projekt som syftar till att kartlägga PFAS-förorenade områden i Sverige. Urvalet av områden baserades på EBH-stödet, en registerdatabas som innehåller information om potentiellt eller konstaterat förorenade områden i kommunen, där Hedemora kommun har totalt 296 registrerade objekt. Dessutom togs hänsyn till miljöförvaltningens rekommendationer till Länsstyrelsen vid urvalsprocessen. 

Inom projektet undersöktes totalt 10 objekt i Dalarnas län, varav ett objekt valdes från Hedemora kommun. Undersökningen omfattade provtagning och analys av jord samt installation av grundvattenrör för provtagning och analys av grundvattnet. 

Vad är PFAS? 

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är en omfattande ämnesgrupp med mer än  
10 000 identifierade syntetiskt framställda ämnen. PFAS-ämnen, och särskilt ämnet PFOS, har använts sedan tidigt 1950-tal i många lika produkter och industriella processer på grund av deras både fett-, vattenavstötande och filmbildande egenskaper samt deras temperaturbeständighet. 

Dessa används i olika produkter, exempelvis brandsläckningsskum och impregneringsmedel. PFAS är spridda i miljön, extremt långlivade och vissa av dem har negativa effekter på människor och djur. Alla PFAS är svårnedbrytbara, antingen i sin ursprungliga form eller som nedbrytningsprodukter, vilket gör att de stannar kvar i miljön under lång tid. Vissa PFAS-ämnen är bioackumulerande, det vill säga de ansamlas i levande organismer, medan andra är rörliga och kan spridas över stora områden. 

Vad händer nu? 

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, som tillsynsmyndighet, kommer att genomföra en ansvarsutredning och ställa krav på ytterligare utredningar hos den verksamhet som bedöms ha orsakat föroreningen. När mer information finns tillgänglig kommer en riskbedömning att genomföras, där det avgörs om åtgärder krävs eller ej. Om åtgärder behöver vidtas enligt miljöbalken, ska den som orsakat föroreningen bekosta saneringsarbetet. 

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-11-20