Fortsätt till huvudinnehållet
Märta Brandst och Beatice Myrzell berättar om kommunens förbeyggande arbete på landshövdingens besök i Hedemora.

Landshövding, Helena Höij, besöker Hedemora

På torsdagen besökte landshövding Helena Höij Hedemora. Under dagen besökte hon företaget Koopus. Hon träffade tjänstepersoner på Hedemora kommun för att höra mer om arbetet med det civila försvaret, näringslivet och det brottförebyggande arbetet.

Koopus är ett arbetsintegrerat socialt företag som utför legoarbeten åt industriföretag. Där berättade VD, Åke Hedblom om verksamheten. Företaget har ett 30-tal anställda och ytterligare ca 15 medarbetare som har arbetsträning, arbetspraktik, arbetsförmågebedömning och språkträning.  

Under lunchen diskuterades näringslivs- och civilförsvarsfrågor med Christian Fredin, näringslivschef och Per Torsell, säkerhetsskyddschef. De lyfte bland annat upp arbetet med att bygga upp kunskapen hos medborgarna om krisberedskap. Men också hur det lokala krishanteringsrådet samverkar. Hur företagare och kommunen kan jobba tillsammans för att klara av krissituationer i samhället på ett bättre sätt.

Märta Brandts, ANDTS och brottsförebyggande samordnare, och Beatrice Myrzell, ungdomsstödjare, berättade om det förebyggande arbetet som genomförs i kommunen.  Det är fyra ungdomsstödjare och två socialarbetare som arbetar i kommunen. Tjänsterna har funnits i 1,5 år och de träffar ungdomarna dagligen, i skolan, på ungdomsgården, på de aktiviteter som anordnas eller ute på stan på kvällar och helger. Under tiden som ungdomsstödjare och socialarbetare jobbat med kommunens ungdomar har de byggt upp en värdefull relation. 

– Upplevelsen är att vi redan ser en förändring med ökad trygghet och mindre stök. Ungdomarna känner igen kommunens personal vilket gör det mycket enklare att komma fram och prata om det är något som händer, säger Märta Brandts.

Märta berättade också om den lägesbild som kommunen håller på att ta fram. Den kommer att peka ut vilka områden som är prioriterade och ligga till grund för åtgärdsplaner gällande det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

Med på besöket från Länsstyrelsen var också Björn Forsberg, tf. länsråd och Lars-Håkan Jönsson, avdelningschef för verksamhetsstöd och samhällsskydd.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-01-26