Fortsätt till huvudinnehållet
Vanliga frågor

Vad är ett lotteri?

Ett lotteri är när någon har chans att vinna ett pris och där sannolikheten att vinna beror på slumpen. Om utgången av arrangemanget däremot avgörs utifrån någons prestation, exempelvis en bedömning eller ett förslag, räknas det som tävling snarare än lotteri.

Ett lotteri är en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, kan få en vinst till ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.

Lotteri är:

  1. lottning, gissning, vadhållning eller liknande förfarande.
  2. marknads- och tivolinöjen.
  3. bingospel, automatspel, roulettspel, tärningsspel, kortspel, kedjebrevs-spel och liknande spel.

Egentligt lotteri är:
ett sådant lotteri som anges i ovanstående punkt 1 och 2, med undantag för vadhållning i samband med hästtävling och sådan vadhållning i samband med idrottstävling som bedrivs i mer än en kommun.

Bingospel är ett lotteri:

  1. som förutsätter att deltagaren är närvarande på spelplatsen och där köper en bingobricka.
  2. där vinstmöjligheterna är beroende av om de nummer som dras sammanfaller med numren på bingobrickan.
  3. och där deltagaren genast gör anspråk på sin vinst.

Automatspel är:

  1. varuspelsautomat: en spelautomat som betalar ut en vinst i form av varor och där vinstmöjligheterna helt eller delvis beror på slumpen.
  2. penningautomat: en spelautomat som betalar ut vinst i form av pengar och där vinstmöjligheterna huvudsakligen beror på slumpen.
  3. värdeautomat: en spelautomat som betalar ut vinst bara i form av värdebevis, spelpolletter eller liknande och där vinstmöjligheterna huvudsakligen beror på slumpen.
  4. skicklighetsautomat: en spelautomat som betalar ut vinst i form av pengar och där vinstmöjligheterna helt eller delvis beror på spelarens skicklighet.

Lotterier och bingobrickor som används ska vara av godkänd typ. Detsamma gäller teknisk utrustning som används för insatser, vinstdragning eller kontroll av egentliga lotterier och bingospel.