Kommunen installerar läkemedelsrobotar i hemtjänsten
En utvald grupp brukare inom hemtjänsten i Hedemora kommun ska nu testa att ta sin medicin med hjälp av en talande läkemedelsrobot i sina hem. Personalen laddar i förväg ”medicinautomaterna” och schemalägger när tabletter ska bli tillgängliga för brukaren.
Ökad självständighet för brukarna
Ett 90-tal kommuner i landet använder läkemedelsroboten och nu ska tio personer i Hedemora kommun få testa den, i ett första steg. Utvecklingsprojektet är ett politiskt uppdrag från omsorgsnämnden.
Den automatiska utmatningen av mediciner ökar brukarens självständighet eftersom de själva kan ta sitt läkemedel inom en förutbestämd tid. Samtidigt kan vårdpersonal lägga mer fokus på insatser där de är nödvändigt att de finns på plats fysiskt hos brukare, säger Madeleine Lindeberg som är kvalitetsutvecklare på Hedemora kommuns omsorgsförvaltning.
Viktigt att tillägga är att det här är personer som är noga utvalda utifrån bedömningar att de kommer att klara av att hantera läkemedelsroboten på ett säkert sätt, säger Madeleine Lindeberg.
Trygghet och säkerhet med låst förvaring och larm till personal
Ungefär var fjortonde dag laddar delegerad vårdpersonal läkemedelsrobotarna med kommande doser som ska matas ut enligt det schema som personalen ställer in. Schemaläggningen gör att medicinen är låst i automaten till rätt tidpunkt. När det är dags för brukaren att ta sin medicin säger ”roboten” till med ett meddelande, som kan låta: ”Hej nu är det dags att ta din medicin. Ta den med ett glas vatten.”
Roboten påminner också med återkommande meddelanden om patienten inte plockar ut medicinen. Skulle medicinen inte tas inom utsatt tid går ett larm till vårdpersonal som gör nödvändiga insatser för att hjälpa brukaren.
Personalen kan även lägga in andra prat-meddelanden till brukaren för att till exempel påminna om att dricka extra vatten under varma sommardagar.
Tio testpiloter under 2023
I februari placerar vårdpersonalen ut de första läkemedelsrobotarna hos tio brukare, vilket är en mindre andel av kommunens hemtjänstpatienter.
Alla tio som nu ska börja testa läkemedsroboten har tackat ja till att delta och det kan även bli fler patienter som får prova den successivt under 2023. Projektet ska följas upp noga och utvärderas senare i år, bland annat utifrån hur patienterna upplever hur det är att själva få ta sin medicin.
Många är nu förväntansfulla och tycker att det här ska bli spännande och kul, säger Madeleine Lindeberg, som också ser fram emot att köra igång pilotprojektet på riktigt.