Nytt IOP-avtal med Brottsofferjouren
Hedemora kommun har ingått ett IOP-avtal med Brottsofferjouren Avesta-Hedemora.
– Vi är stolta över avtalet och ser fram emot att börja jobba tillsammans, säger Elin Gröndahl, tillförordnad enhetschef.
Brottsofferjouren Avesta-Hedemora har tidigare haft föreningsbidrag från kommunen. Efter ett uppehåll har alltså nu ett IOP-avtal ingåtts. Avtalet gäller från årsskiftet och tre år framåt.
Den som hör av sig till Brottsofferjouren möts först och främst av en lyssnande medmänniska, men kan också få information om och hjälp med praktiska saker som polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor. 2023 var det 162 personer som hörde av sig.
– De flesta som hör av sig vill bara prata av sig, säger Brottsofferjourens Lars Hedström.
Vill du komma i kontakt med Brottsofferjouren så ringer du deras nationella jourtelefon, 116006. När ditt ärende blivit registrerat så blir du sedan kontaktad av någon från Brottsofferjouren Avesta-Hedemora.
– Alla som gör polisanmälan ska bli tillfrågade om de bli kontaktade av en stödorganisation, som Brottsofferjouren, Kvinnojouren eller Mansjouren, berättar Lars Hedström.
Brottsofferjouren Avesta-Hedemora har 10 volontärer som tar hand om alla samtal. Alla har genomgått en särskild utbildning som hålls av Brottsofferjouren på riksnivå.
– Det är svårt att få tag på volontärer. Just nu har vi ingen i Hedemora, utan alla sitter i Avesta, säger Ann-Sofie Rebermark från Brottsofferjouren.
Sara Pommer, tillförordnad avdelningschef, understryker att alla kommuner har ett ansvar att erbjuda stöd till brottsoffer, enligt lag.
– Utan IOP-avtalet hade vi varit tvungna att lösa det på ett annat sätt. Den här lösningen är bättre även för den som är utsatt för ett brott, eftersom man kan ringa in utan att det hamnar hos socialtjänsten direkt.