Spela roll! Vi uppmärksammar barn som växer upp under utsatta förhållanden
I februari är vi återigen med i kampanjen ”Spela roll!” och ägnar en vecka till att uppmärksamma barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I Hedemora har vi valt att bredda fokuset till utsatta barn oavsett om det gäller alkohol, narkotika, fattigdom eller psykisk ohälsa. Den 10-16 februari blir det en rad olika aktiviteter. Ta del av programmet här!
Veckan arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan. Polisen, Hedemora Kvinnojour, Brottsofferjouren, Systembolaget, Röda korset, Hedemora Energi och Hedemorabostäder deltar också.
Veckans program
OBS! Schemat uppdateras löpande. Fler aktiviteter kan tillkomma.
Under veckan kommer grundskolorna i kommunen att ha olika aktiviteter på skolorna med fokus på Spela roll.
Utställning i Vasahallen och biblioteket. Under hela veckan går det att se bilder som alla elever från Vasaskolan målat.
10/2 Måndag
”Du är inte ensam”
Föreläsning med Nanne Grönvall.
Artisten och skådespelerskan Nanne Grönvall växte upp med alkohol, tablettmissbruk och psykisk ohälsa i familjen. Hör henne berätta om sina upplevelser och hur det har påverkat henne. Hur kan man bryta cirkeln av medberoende? Hur får man omvärlden att förstå utan att döma? När kommer vändpunkten?
Hedemora kyrka
Kl 18.30
Fritt inträde. Fika serveras.
Arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan
Anmälan är inte obligatorisk, men det underlättar för att vi ska kunna beräkna fikat. Du anmäler dig här!
11/2 Tisdag
Kommunen lanserar kampanjen Toxiskt tugg med fokus på våld i nära relationer bland unga. Aktiviteter för elever på högstadiet och gymnasiet under tisdagen.
12/2 Onsdag
Slalom i Ryllshyttebacken, Garpenberg
Gratis liftkort och hyra av utrustning för barn och ungdomar. Det bjuds även på enklare mat.
Arrangeras i samverkan med Boliden.
Klockan 18-21
13/2 Torsdag
Vi finns i centrumgallerian för att uppmärksamma problematiken. Personal från kommunen (socialtjänst och brottsförebyggande) tillsammans med Polisen, Systembolaget, Svenska kyrkan, Hedemorabostäder samt Hedemora Kvinnojour, Brottsofferjouren Avesta-Hedemora och Röda korset. Kommunalråden finns på plats också.
Kom och träffa oss!
Klockan 15-18
Invigning av Liten och Trygg-promenad i Sveaparken. Tipspromenad och grillad korv för de äldsta förskolans äldsta barn, förskoleklasser och årskurs 1.
14/2 Fredag
Kärleksdisco i Vasahallen
Årskurs 1-3
Klockan 17-18.30
Kärleksdisco i Vasahallen
Årskurs 4-7
Klockan 19-20.30
Fritt inträde
15/2 Lördag
Gratis bad i Vasahallen
Årskurs 7-9
Obs! Du måste vara simkunnig, 200 m
Klockan 16-18
Tacokväll på Softhouse
Årskurs 7-9
Klockan 19.30-22
16/2 Söndag
Anpassad gudstjänst med tema Spela Roll
Alla-Kan kören under ledning av Sven-Holger Rosenvinge medverkar
Klockan 11, Hedemora kyrka
Digitala seminarier
Under veckan kan du delta i olika digitala seminarier som ingår i kampanjen. Alla seminarier är kostnadsfria och sänds digitalt måndag 10/2 till torsdag 13/2 kl. 14.30-15.30. Anmäl dig så får du en påminnelse med en länk några dagar innan!
Måndag: Varför agerar inte vuxna när barn far illa?
Tisdag: Nytt tänk kring upptäckt av barn i utsatthet
Onsdag: Det svåra samtalet med barn – behöver det vara så svårt?
Torsdag: Boktips för barn och unga på temat Spela roll
Om Spela roll!
Spela Roll! uppmärksammar alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion. Detta med fokus på barnrättslagen – FN:s barnkonvention. En lag som bland annat slår fast att alla barn har rätt till delaktighet och rätt att bilda en åsikt och uttrycka den i frågor som rör dem.
Uppmärksamhetsveckan infaller den vecka då Alla Hjärtans Dag är. Då uppmärksammar många länder alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka.
I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.
Mår du dåligt? Här får du hjälp!
Om du mår dåligt, blivit illa behandlad eller på annat sätt inte har det bra finns det hjälp att få!
Det brukar vara bra att prata med en vuxen du känner och litar på, kanske en lärare, skolkurator eller en släkting. Här finns tips på fler ställen dit du kan vända dig för hjälp eller för att få kunskap.
Mår du akut dåligt eller är utsatt för våld och hot? Ring direkt 112
Socialtjänsten
Socialtjänsten hjälper barn, unga och familjer som inte har det bra hemma. Det kan vara att du är orolig, rädd eller att vuxna hemma slåss, hotar, bråkar eller inte tar hand om dig på det sätt du behöver. Länk till Socialtjänsten
Hos Gnistan kan du få fem fria samtal utan kontakt med socialtjänsten. Ring 0225-340 00 och säg att du vill komma till Gnistan. Läs mer om Gnistan här
Ungdomsmottagningen
Här kan du få hjälp med frågor om sex och kroppen men också om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Telefon: 0225-49 65 85 . Telefon kurator: 0225-49 65 75.
umo.se
Vårdcentralen eller Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)
Du kan kontakta Vårdcentralen eller BUP om du mår dåligt. Läs på 1177.se var du kan hitta din närmaste mottagning.
Hjälp i skolan. Om du har det dåligt i skolan är det viktigt att du berättar det för en vuxen du litar på. På elevhälsan/skolhälsovården finns ofta sjuksköterska, kurator, psykolog och läkare som är vana att prata med barn.
Föreningen Maskrosbarn finns för dig som är mellan 13-19 år och som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. maskrosbarn.org
Kvinnojouren Hedemora
Telefonjour: måndag-torsdag 19-21
072-009 95 08
Chatt: mån 9-11, tors 19-21
hedemorakvinnojour.se
BRIS
Du kan ringa, maila eller chatta med Bris dygnet runt om vad som helst! Till exempel om oro och ensamhet, stress och press, vänner och kärlek. Om bråk hemma, problem i skolan, våld och övergrepp. Eller tankar på att inte orka leva eller skada sig. Inget är för stort, litet, svårt eller konstigt. Telefonnumret till Bris är 116 111. bris.se
Självmordslinjen, Mind
Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla. mind.se
Länsstyrelsens föreläsningar för yrkesverksamma
Barn i familjer med missbruk, våld eller psykisk ohälsa har det ofta tufft. Det positiva är att de som får stöd och hjälp kan övervinna svårigheterna och gå stärkta ur en svår uppväxt. Under veckan erbjuder Länsstyrelsen Dalarna, i samarbete med Folkuniversitetet, en rad olika föreläsningar för yrkesverksamma, så att fler barn och unga kan få det stöd de har rätt till. Var med och spela roll du också!
Om du inte har möjlighet att delta hela dagen/dagarna går det bra att vara med på de delar som passar dig.
Medarrangörer