Fortsätt till huvudinnehållet

Spela roll! Vi uppmärksammar barn som växer upp med alkohol i familjen

I år är vi med i kampanjen ”Spela roll!” och ägnar en vecka till att uppmärksamma barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Den 12-18 februari blir det en rad olika aktiviteter. Ta del av programmet här!

Veckan arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan. Polisen, Hedemora Kvinnojour, Brottsofferjouren, Systembolaget och Röda korset deltar också.

Veckans program

Under veckan kommer grundskolorna i kommunen att ha olika aktiviteter på skolorna med fokus på uppmärksamhetsveckan.

12/2 Måndag

Fritidsgården får besök av socialtjänsten, ungdomsmottagningen och polisen.
Öppettider
Klockan 17-19: årskurs 5-6.
Klockan 19-21.30: högstadiet och gymnasiet.

13/2 Tisdag

Öppet hus på Stinsen och Gnistan och Friagården. Passa på att besöka verksamheterna, se lokalerna och ta en fika med personalen!
Klockan 15-18.

  • Stinsen erbjuder öppenvård för personer med beroendeproblematik. Verksamheten är belägen i stationshuset (järnvägsstationen). Läs mer om Stinsen här
  • Gnistan erbjuder familjestöd och öppenvård för barn och unga. Adressen är Åsgatan 35A. Läs mer om Gnistan här
  • Friagården drivs av Svenska kyrkan och är en öppen mötesplats för alla som känner sig ensamma, eller bara vill ta en fika. Adress: Sturegatan 15. Läs mer om Friagården här

Martin Koch ordnar innebandyturnering i Vasahallen med elever och lärare som spexar och klär ut sig. Klockan 15-18.45. Allmänheten är välkommen som publik.

14/2 Onsdag

Att växa upp som maskrosbarn.
Föreläsning med Klara Gustavsson från föreningen Maskrosbarn.

Klara Gustavsson

Ta del av Klaras egen historia om att vara barn till en förälder som har ett missbruk och mår psykiskt dåligt. Föreläsaren beskriver sin egen resa till att må bra, släppa kontrollen över sin förälder och förstå att en har rätt att må bra – även om ens förälder inte gör det.

Under föreläsningen berättar hon även om Maskrosbarns verksamhet och möten med de hundratals ungdomar som de årligen kommer i kontakt med. Missa inte denna inspirerande föreläsning som fokuserar på förändringsmöjligheter och unga människors kraft. 
Läs mer på maskrosbarn.org

S:t Paulusgården.
Klockan 16.30-18.
Fritt inträde.
Arrangör: Svenska kyrkan.

15/2 Torsdag

Vi finns i centrumgallerian för att uppmärksamma problematiken, personal från kommunen (socialtjänst och brottsförebyggande) tillsammans med föreningarna Hedemora Kvinnojour, Brottsofferjouren Avesta-Hedemora samt Röda korset och Systembolaget.
Kom och träffa oss!
Klockan 15-18.

”Barn i utsatta miljöer”. Länsstyrelsen ordnar digital föreläsningsdag för yrkesverksamma. Läs mer här hos Länsstyrelsen.

16/2 Fredag

Kärleksdisco i Vasahallen.
Årskurs 4-6.
Klockan 18.30-20.
Fritt inträde.

17/2 Lördag

Du som är förälder till barn under 18 år – kom till Vasahallen och blås grönt!
Mellan klockan 19-21 är du välkommen att påvisa nykterhet genom att lämna utandningsprov i vår alkomätare. Vid grönt resultat erhålls två badbiljetter. Biljetterna gäller i två veckor.

Ytterligare programpunkter kan tillkomma!

Nedstämd tonåring
Digitala seminarier

Digitala seminarier

Under veckan kan du delta i olika digitala seminarier som ingår i kampanjen. Alla seminarier är kostnadsfria och sänds digitalt kl. 14.30-15.30. Sista anmälningsdag är 5 februari.

Måndag: Det lilla gör skillnad
Tisdag: Idrottsledare spelar roll!
Onsdag: Hur kan vi upptäcka små barns utsatthet?
Torsdag: Att vara maskrosbarn

Läs mer och anmäl dig på duspelarroll.se

Om Spela roll!

Spela Roll! uppmärksammar alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion. Detta med fokus på barnrättslagen – FN:s barnkonvention. En lag som bland annat slår fast att alla barn har rätt till delaktighet och rätt att bilda en åsikt och uttrycka den i frågor som rör dem.

Uppmärksamhetsveckan infaller den vecka då Alla Hjärtans Dag är. Då uppmärksammar många länder alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka.

I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Mår du dåligt? Här får du hjälp!

Om du mår dåligt, blivit illa behandlad eller på annat sätt inte har det bra finns det hjälp att få!
Det brukar vara bra att prata med en vuxen du känner och litar på, kanske en lärare, skolkurator eller en släkting. Här finns tips på fler ställen dit du kan vända dig för hjälp eller för att få kunskap.

Mår du akut dåligt eller är utsatt för våld och hot? Ring direkt 112

Socialtjänsten
Socialtjänsten hjälper barn, unga och familjer som inte har det bra hemma. Det kan vara att du är orolig, rädd eller att vuxna hemma slåss, hotar, bråkar eller inte tar hand om dig på det sätt du behöver. Länk till Socialtjänsten

Hos Gnistan kan du få fem fria samtal utan kontakt med socialtjänsten. Ring 0225-340 00 och säg att du vill komma till Gnistan. Läs mer om Gnistan här

Ungdomsmottagningen
Här kan du få hjälp med frågor om sex och kroppen men också om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Telefon: 0225-49 65 85 . Telefon kurator: 0225-49 65 75.
umo.se

Vårdcentralen eller Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)
Du kan kontakta Vårdcentralen eller BUP om du mår dåligt. Läs på 1177.se var du kan hitta din närmaste mottagning.

Hjälp i skolan. Om du har det dåligt i skolan är det viktigt att du berättar det för en vuxen du litar på. På elevhälsan/skolhälsovården finns ofta sjuksköterska, kurator, psykolog och läkare som är vana att prata med barn.

Föreningen Maskrosbarn finns för dig som är mellan 13-19 år och som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. maskrosbarn.org

Kvinnojouren Hedemora
Telefonjour: måndag-torsdag 19-21
072-009 95 08
Chatt: mån 9-11, tors 19-21
hedemorakvinnojour.se

BRIS
Du kan ringa, maila eller chatta med Bris dygnet runt om vad som helst! Till exempel om oro och ensamhet, stress och press, vänner och kärlek. Om bråk hemma, problem i skolan, våld och övergrepp. Eller tankar på att inte orka leva eller skada sig. Inget är för stort, litet, svårt eller konstigt. Telefonnumret till Bris är 116 111. bris.se

Självmordslinjen, Mind
Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla. mind.se

Medarrangörer

Svenska kyrkans logotyp


 

Polisens logotyp

Brottsofferjourens logotyp

Röda korsets logotyp

Systembolagets logotyp

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-01-31