Fortsätt till huvudinnehållet
Kontakt
Servicecenter: 0225-340 00
Organisationsnummer:
212000-2254
Postadress:
Box 201
776 30 Hedemora
Äldre man gör styrkeövning med gummiband. Fysioterapeut står bakom och hjälper med öveningen.

Fysisk aktivitet på recept ska förbättra hälsan för äldre

Hedemora kommun tar ett steg mot en friskare framtid genom att implementera Fysisk aktivitet på recept (FaR). Med stöd från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, och med fokus på att förbättra hälsan hos äldre invånare, är detta initiativ ett spännande och viktigt arbete för att främja både fysiskt och psykiskt välmående i kommunen. 

Fysisk aktivitet 

Fysisk aktivitet är nödvändig för att våra kroppar ska må bra. Idag vet vi att fysisk aktivitet både kan förebygga och behandla en rad sjukdomar. Vi vet också att fysisk inaktivitet är en av de vanligaste orsakerna till förtida död. 

Vad är Fysisk aktivitet på recept? 

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en väl beprövad metod med god vetenskaplig förankring för att förebygga och behandla både fysisk och psykisk sjukdom. Legitimerad personal inom hälso- och sjukvården förskriver FaR när de ser att ökad fysisk aktivitet kan vara till hjälp för patienten. 

Metoden FaR består av flera delar och börjar alltid med ett individuellt rådgivande samtal där man tillsammans kommer överens om lämplig fysisk aktivitet. Ett skriftligt recept skrivs och uppföljning sker alltid. Det finns även kunskapsstöd för den legitimerade personalen och ibland samverkan med aktivitetsarrangörer.  

Verksamhetsnära stöd från Socialstyrelsen 

Hedemoras befolkning kommer de närmaste åren att få en allt större andel äldre, medan antalet personer i arbetsför ålder minskar. Därför behöver vi hitta nya arbetssätt för att möta de utmaningar som följer med en äldre befolkning. Detta är en av anledningarna till att Hedemora kommun ansökte om verksamhetsnära stöd från Socialstyrelsen för att implementera FaR. Hedemora kommun blev utvald och är en av fyra kommuner i Sverige som får stöd i implementeringen av FaR för äldre i ordinärt boende. 

Under nio månader får Hedemora kommun verksamhetsnära stöd från Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med Folkhälsomyndigheten stödja kommunerna i att implementera FaR. En processgrupp bestående av enhetschefer från både HSR (hälso- och sjukvård och rehabilitering) och ordinärt boende har bildats. Gruppen arbetar strukturerat med implementeringen av FaR i Hedemora kommun enligt en checklista framtagen av Folkhälsomyndigheten. 

Vinsterna för Hedemora kommun 

Förskrivning av FaR ska förhoppningsvis leda till en friskare befolkning och att medborgare kan bo hemma längre. Friskare och piggare patienter/brukare leder till minskad arbetsbelastning för omsorgspersonalen och hälso- och sjukvårdspersonalen. Vi hoppas också att kunskapen om fysisk aktivitet sprids och att medborgare gör val där fysisk aktivitet är inkluderat. En friskare befolkning innebär också lägre kostnader för kommunen. 

Planen framåt 

Vi ser att omsorgspersonalen i hemtjänsten kommer att bli ett viktigt stöd för brukare som fått FaR förskrivet av legitimerad personal, såsom arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Omsorgspersonalen kan påminna, motivera och ibland bidra med en hjälpande hand. Både den legitimerade personalen som förskriver FaR och omsorgspersonalen kommer att få utbildning i fysisk aktivitet och metoden FaR. Utbildningen sker både före och efter årsskiftet, så förhoppningen är att den första patienten i den kommunala hälso- och sjukvården kan få ett FaR i början av nästa år. 

Vi hoppas att implementeringen ska falla väl ut och att vi kan utöka förskrivningen av FaR till patienter i andra verksamhetsområden i Hedemora kommun. 

Det viktigaste när det kommer till fysisk aktivitet är att minska stillasittande. Gör små korta rörelsepauser, som att ställa sig upp i reklampauser om man tittar på tv. All rörelse räknas! 

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-12-19