Liten och trygg - Ett initiativ för att öka tryggheten för barn i förskolan
Liten och trygg är en del av kommunens kunskapshöjande insatser som syftar till att minska våldsbrott. Projektet är finansierat av Brottsförebyggande rådet (Brå) och inleddes den 16 augusti med en övergripande föreläsning för all personal om utsatta barn, våld och hur man identifierar tecken på våld.
Under hösten 2024 kommer utbildare från Mora och Orsa kommun att besöka vår kommun för att utbilda förskolepersonal i materialet Liten och trygg. Utbildningarna sker vid tre olika tillfällen och syftar till att öka personalens förmåga att upptäcka våld i hemmiljön samt att stärka samarbetet med socialtjänsten.
Handledningen Liten och trygg, framtagen av Brottsoffermyndigheten, är särskilt utformad för personal i förskolan och riktar sig till barn i åldern 5-6 år. Den består av två delar: en kunskapshöjande del som fokuserar på brottsutsatta barn och en pedagogisk del som innehåller material och övningar att använda tillsammans med barnen.
Utbildningarna under hösten omfattar tre heldagar med externa föreläsare från Mora och Orsa, och det planeras för fortsatta utbildningar under 2025. Målet är att ge förskolepersonalen verktyg och kunskap för att tidigt kunna upptäcka och agera vid misstanke om våld, vilket i sin tur stärker tryggheten för barnen i vår kommun.
För mer information om handledningen och utbildningsmaterialet, besök:
Mer info för dig som vuxen: Jag vill veta – För dig som vuxen.
Mer info för förskolan: Liten och trygg – En handledning för förskolan
Är du orolig för ett barn?
Att anmäla sin oro för ett barn är ett sätt att ta ansvar för barnet. Som anmälare behöver du inte vara säker på att barnet far illa, det räcker att du misstänker det. Du anmäler din oro, inte barnet eller dess närstående. Det är socialtjänsten som ska utreda barnets situation och bedöma om barnet behöver det skydd eller stöd som de förfogar över.