Fortsätt till huvudinnehållet
Ungdomar i ett klassrum som håller upp en arm. Läraren står framför klassen.

Gratis mensskydd i kommunens skolor

Bildningsnämnden har beslutat att införa fria mensskydd i kommunens skolor. Förslaget kommer från Mattias Karlsson, som lämnade in ett medborgarinitiativ 2021.

Nyligen lyfte S-ledamoten Ann-Marie Stenberg Carlsson initiativet i en motion och på senaste mötet i Bildningsnämnden föreslog slutligen ordföranden Gertrud Hjelte (C) att detta införs snarast. Vilket också blev nämndens beslut.

Jag är så enormt glad att mitt medborgarinitiativ om en ”menskligare” skolgång har landat i ett beslut om att det ska införas gratis mensskydd i alla kommunala skolor. Jag tror att detta är ett steg till att avdramatisera samtidigt som det troligen finns många som hemma kanske inte pratar om mens med sina barn. Jag har hört flera äldre personer som berättat om hur hemska upplevelser man haft vid sin första mens när de varit i skolan, säger Mattias Karlsson.

Formellt sett ska frågan avgöras i kommunfullmäktige, men i praktiken är det redan klart i och med bildningsnämndens beslut. Det som återstår är att det ska göras en upphandling på leverantör och att mensskydden ska köpas in, säger John Steen tf. kommundirektör.

Jag hoppas fler ser möjligheten att påverka den lokala välfärden genom att skicka in ett förslag och hoppas att politikerna fattar ett bra beslut. Jag är verkligen jätteglad för detta och hoppas nu att det kommer att uppskattas av eleverna, säger Mattias.

Har du också ett bra förslag till Hedemora kommun?

Om du har en idé som kan förbättra något för oss som bor i Hedemora kan du också lämna ett medborgarinitiativ. Initiativet, eller förslaget, behandlas då av våra folkvalda politiker som kan välja att att ta det vidare som en motion, ett politiskt förslag att besluta om.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2022-12-19