Fortsätt till huvudinnehållet
Rullstol på buss

Nya avgifter för hjälpmedel i kommun och region

Från och med 1 januari 2023 gäller nya patientavgifter vid förskrivning av hjälpmedel som är kopplade till ett högkostnadsskydd.

Patientavgiften ändras till 250 kronor för alla berörda hjälpmedel. Avgiften tas ut i samband med förskrivning av hjälpmedlen. De hjälpmedel som tidigare varit avgiftsbefriade kommer att fortsätta att vara det.

Avgifterna gäller inom både region och kommun.

Vad innebär den nya avgiften?

 • De hjälpmedel som idag har en avgift på 150 kronor, till exempel manuell rullstol och kognitiva hjälpmedel, får en avgift på 250 kronor.
    • Hörapparater som hittills haft en avgift på 500 kronor per hörapparat får en avgift på 250 kronor per par.
    • För CPAP/APAP som tidigare hade en månadsavgift på 150 kronor ändrades avgiften till en engångssumma på 250 kronor redan för ett år sedan, 1 januari 2022.

     Broschyr om nya hjälpmedelsavgifterna för brukare, från Region Dalarna.

     Gemensamt högkostnadsskydd i region och kommun

     Högkostnadstaket för hjälpmedel är 1300 kronor per år. Det betyder att du får ett frikort när du har betalat sammanlagt 1300 kronor på mindre än tolv månader. Frikortet gör att du inte behöver betala något mer under resten av tolvmånadersperioden, räknat från ditt första besök.

     Högkostnadsskyddet är gemensamt för kommun och region. Om du får en rollator utprovad i din kommun och hörapparater utprovade inom regionen kommer dina avgifter därför registreras i samma högkostnadskort.

     Du behöver inte själv hålla reda på hur mycket pengar du har betalat, utan det registreras automatiskt.

     Blev du hjälpt av informationen på sidan?
     Dela denna sidan
     Senast uppdaterad: 2022-12-28