Fortsätt till huvudinnehållet
Simulator för att köra en lastmaskin i gruvort.

Vuxenelever från Uppsala erbjuds bergarbetarutbildning i Hedemora

Höstterminen 2024 planeras en start för bergarbetarutbildning med ett upplägg för vuxenstuderande från Region Uppsala.

Utbildningen startas i samverkan mellan Utbildningscentrum Gruvorten, Hedemora Vuxenutbildning, Region Uppsala, Uppsala kommun, Byggföretagen, BYN och Movant. 

– Jag är stolt över det som vi gör i Hedemora. Vi har implementerat en modell som handlar om att gymnasieskolan och vuxenutbildningen samverkar mycket och våra elever läser sida vid sida. En modell som leder till att vi använder våra resurser bättre. Och vi kan dessutom ha ett starkare utbildningsutbud. Nu har vi tittat på nya samverkansmöjligheter med Region Uppsala, Uppsala kommun, Byggföretagen, BYN och Movant. Det är riktigt stort och glädjande att vi hittar sådana fantastiska samverkansmöjligheter, säger Mostafa Geha, rektor för Hedemora Vuxenutbildning.

Utbildningscentrum Gruvorten har bedrivit bergarbetarutbildning sedan 2013 och har genom åren examinerat ett hundratal studerande på gymnasie-, vuxen- och yrkeshögskoleutbildningsnivå som Bergarbetare.

– De unika möjligheterna vi har här i Hedemora på Utbildningscentrum Gruvorten med ett flertal simulatorer och en stor erfarenhet av bergarbetarutbildning gör att vi kan erbjuda en kvalitativ och attraktiv utbildning i samverkan med branschen, säger Jon Danielsson, utbildningsledare på Utbildningscentrum Gruvorten.

Som Bergarbetare bidrar du till samhällets klimatomställning och samhällsbyggandet med utformning av infrastrukturen i såväl stora som små projekt. I utbildningen får eleverna lära sig grunderna för bergarbete med anläggningsprocess, bergarbeten, bergborrning, bergsprängning och mycket mer.

Ungefär 50% av utbildningstiden är förlagd till APL (arbetsplatsförlagt lärande, praktik) med möjlighet till att vara inom gruvindustrin, anläggningsbranschen, bergsprängningsföretag, krossverksamhet och många andra företag.

– Jag ser fram emot att kunna utveckla våra samverkansmodeller ännu mer och samverka med fler aktörer, säger Mostafa Geha.

Blev du hjälpt av informationen på sidan?
Dela denna sidan
Senast uppdaterad: 2024-03-27